04 October 2011

Semakan Keputusan Peperiksaan Pelajar Oleh Ibu Bapa Melalui Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah SAPS


Berita baik untuk ibu bapa dan penjaga, kini anda boleh melihat slip keputusan peperiksaan anak anda secara online melalui Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS). Diharap sistem ini akan memudahkan lagi ibu bapa untuk memantau prestasi akademik anak masing-masing. 

Untuk makluman, mulai bulan Mei 2014 (selepas pengumuman Pelaksanaan Pentaksiran Tingkatan 3 PT3) sistem SAPS telah kembali seperti sebelum ini iaitu menyediakan semakan bagi Tahun 1 hingga 6 untuk Sekolah Rendah manakala bagi Sekolah Menengah pula SAPS menyediakan semakan bagi Tingkatan 1 hingga 5
Sistem ini diwujudkan untuk kemudahan kepada pengguna-pengguna di setiap peringkat warga KPM (sekolah, PPD dan JPN) supaya boleh melaksanakan tugas-tugas Pengumpulan data secara yang lebih sistematik dan praktikal berkaitan, Head count, Data mata pelajaran, Enrolmen murid, Data guru mata pelajaran, Profil sekolah.
Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk melihat slip keputusan peperiksaan anak anda secara online :

1. Pergi ke laman web SAPS - http://sapsnkra.moe.gov.my. Kemudian, click Semakan Ibu Bapa.
2. Masukkan No. Sijil Lahir / No. K/P Pelajar  (TANPA "-" atau "SPACE") dan pilih sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah. Kemudian, click perkataan Semak.

Semakan Ibu Bapa

3. Paparan berikutnya menunjukkan maklumat sekolah dan no. telefon, no. k/p, nama murid, tahun/tingkatan dan kelas. Anda boleh memilih  jenis peperiksaan untuk melihat slip keputusan. Kemudian, click Papar Slip. 

Saya gunakan No. K/P seorang pelajar tingkatan 5 di sekolah saya (tahun 2011) sebagai contoh untuk menunjukkan bagaimana sistem ini berfungsi. Harap maklum.

Semakan Ibu Bapa

Anda juga boleh melihat analisis markah dengan cara click perkataan Papar Analisa

 
Contoh slip keputusan pelajar 

 
Slip keputusan dan analisa markah ini boleh dicetak dengan cara click perkataan Cetak.

 Maklumat penting yang perlu diketahui umum

SAPS hanya digunakan untuk semakan peperiksaan diperingkat sekolah termasuk percubaan UPSR, PMR & SPM. Bagi semakan keputusan peperiksaan sebenar, SAPS tidak boleh digunakan sama sekali.

Guru-guru akan memasukkan markah pelajar ke dalam SAPS setelah ujian & peperiksaan berakhir serta siap ditanda. Ibu bapa boleh membuat semakan keputusan ujian & peperiksaan anak mereka setelah proses memasukkan markah ditutup. Manakala peperiksaan sebenar adalah di bawah tanggungjawab & bidangkuasa Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) dan tidak ada kaitan dengan SAPS.

Berikut adalah menu guru mata pelajaran yang saya gunakan bagi memasukkan markah peperiksaan melalui SAPS bagi tahun 2012. Cuba anda perhatikan - memang tiada menu untuk memasukkan markah peperiksaan sebenar.
Menu Utama SAPS
Ini pula contoh paparan menggunakan menu semakan ibu bapa. Saya gunakan No. K/P pelajar saya (tahun 2012) bagi menunjukkan bahawa ruangan untuk keputusan SPM sebenar memang tidak wujud.

Semakan Ibu Bapa

Terkini : Semakan keputusan peperiksaan awam seperti UPSR, PMR, STAM dan SPM boleh disemak secara online melalui laman web Lembaga Peperiksaan. Untuk maklumat lanjut, anda boleh membaca entri :


Sila click link / gambar di bawah untuk membuat semakan bagi peperiksaan awam :

http://lp.moe.gov.my/semakan/


* Dikemaskini pada 1 Mei 2014.

132 comments:

  1. yuppp mudahkan guru, ibu bapa dll tapi kannnnnnnnnnnnnnnnnn upgrade aaarrrr internet kat sekolah line tuw super lambat taw, cikgu yg nak keyin markah boleh berborak2, makan2... pas tu line x da... key in balik... kesian cikgu taw...

    ReplyDelete
  2. aimaniman : kena buat laporan pada sekolah masing2 kot. sekolah saya OK aje.

    * kalau nak lebih mudah, belilah broadband @ pasang wireless di rumah ;)

    ReplyDelete
  3. Sebenarnya bergantung kepada pentadbir sekolah~memang kena upgradekan kemudahan online di sekolah terutama jika bilangan murid yg ramai di sekolah spt sekolah saya (lebih 2000 org) pasti 'hang' bila ramai guru menggunakan internet utk keyin markah.Tp ada juga guru-guru guna broadband...itu yg lebih efisien!

    ReplyDelete
  4. knp result utk darjah 1 tkde?

    ReplyDelete
  5. saya sendiri tidak dapat menjawab kenapa keputusan darjah 1 tidak boleh disemak :(

    "Bagi Sekolah Rendah sistem ini hanya menyediakan semakan bagi darjah 2 dan ke atas" - inilah yang terpapar pada laman web SAPS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm mn nak check utk tahun 2???

      Delete
  6. sy stdent lepasan spm...now,sy nk apply u menggunakan result trial,tp malangnye sy x print out result trial sblm ni...ble sy buka web saps ni,data result trial tu dh tak ada...jd dimana sy boleh dptkn result trial ni ye?..harap sgt2 dpt membantu =(

    ReplyDelete
  7. misz my : rasanya cara terbaik ialah berjumpa guru kelas anda tahun lepas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hermm....wahhh malaysia sudah majuuuuu!!!!

      Delete
  8. asal erk nak check results sye tak boleh, padahal IC num dah betull dah...fadeup gile.. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu arh pasal!!!padehal 6ber ic da taip lelok kowt!!!

      Delete
    2. Apasal x lh nie??? Kt mne nk cri nie??? Aduh!!!!

      Delete
    3. Sye pon xdapt jugk. .

      Delete
    4. Dah beribu kali tekan still tak dpt tgk result.kwn2 sy semua bole je. Kenapa eh?

      Delete
  9. saya dah try buat tapi x leh padahal ic number dah betul dah

    ReplyDelete
  10. sy sdaa type 6beer IC tol2
    npa ndak dpt ??

    ReplyDelete
  11. kalau tak dapat masuk pkai nombr kd pengenalan pkaila nombor surat beranak..memang dpat punya,sa pun mcm kmu juga balik2 msukkan nombr kd pngenlan tpi tk dpt2..last2 pkai nmbr srt brnak bru dpt..untuk tingkatan dua sa cek..

    ReplyDelete
  12. kenapa dah tak leyh bokak? yeye o jekk semua ni =='

    ReplyDelete
  13. eerrmmm....keputusan periksa pertengahan tahun masih belum dikemaskini. :(

    ReplyDelete
  14. Terima kasih. Saya dah semak keputusan periksa anak saya tadi..
    Macam ni senang sikit, boleh monitor keputusan periksa anak...

    ReplyDelete
  15. knapa x dapat nie i dah bosan dah

    ReplyDelete
  16. Assalammualaikum, apsal result darjah satu tak ada?

    ReplyDelete
  17. Untuk tahun 2 buleh tak

    ReplyDelete
  18. saya ni seorang pelajar tingkatan 1..
    saya nak tengok markah PBS saya.
    macam mana nak tengok dan apa laman webnya???
    saya harap saudara/saudari dapat membantu saya.

    ReplyDelete
  19. di mana mahu cari keputusan pbs tingkatan 1??boleh bagi linknya??

    ReplyDelete
  20. As salam, kenapa tiada kemudahan online markah utk darjah satu ya?

    ReplyDelete
  21. kenape tak boleh bukak? padahal number ic dah betul ar. number sijil kelahiran pun sama. tapi tak boleh bukak jugak? hok alooo

    ReplyDelete
  22. saya rasa amat tekanan kerana ketum sy lmbat siap

    ReplyDelete
  23. saya nak berusaha nak dapat 8A dalam PMR... aminx3 ...

    ReplyDelete
  24. SAYA ADIK KOKOM NK DPT 5A DLM UPSR!

    ReplyDelete
  25. NAPE saye bukak analisis peperiksaan boleh,tapi bile dh isi semua borang x boleh masuk.ade tertera perkataan kat situ kad pengenalan yang anda masukkan tiada dalam pangkalan data. kawan saye bukakkan die dapat.pelikkan.wahai cik laili tolong saya.

    no.kad pengenalan:AU 66772.

    tolong eahhh :)

    ReplyDelete
  26. Afiqah : nak isi borang apa? saya dah cuba masuk melalui semakan ibu bapa & dapat lihat keputusan peperiksaan akhir tahun anda.

    tahniah..keputusan anda agak baik juga ;)

    ReplyDelete
  27. eeerrrmmmm...nk tgk kputusn last niee....tp x ley bkak plak..adoii..sdeyh nii..em :(

    ReplyDelete
  28. tahniah pde yg dpt markah baik....doa kan yg terbaeeekk untk yg laen juga....:)..hope sume berjaye dnie akhirat.......aammmiiinnn

    ReplyDelete
  29. yUP TAHNIAH KEPADA MARKAH YANG TINGGI 2!!!

    ReplyDelete
  30. bila bleh tgk keputusan pmr 2012 secara online?

    ReplyDelete
  31. salam, mcm mne nk tgk markah pbs untuk tgktn satu erk? Blh tlng???

    ReplyDelete
  32. CIK LAILI. HOW TO CHECK RESULT PBS HAH? PENAT DH CARI, TAK JUMPA. PLEASE BAGI RESPON.

    ReplyDelete
  33. untuk makluman semua,buat masa ini Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) tidak menyediakan semakan untuk ibu bapa sepertimana SAPS. keputusan hanya boleh diperolehi melalui guru kelas / mata pelajaran.

    laman web SPPBS http://sppbs.moe.gov.my/sppbs/

    ReplyDelete
  34. Saya nak tanya result final exam budak form 1 tak ade ke? Sebab bila nak buka, dia kata "No. kad pengenalan anda masukkan tiada dalam pangkalan data" Bagaimana tu?

    ReplyDelete
  35. CAKAP SAPS TARIKH 30 NOVEMBER TAPI TENGOK TAK DE PUN .TAPI SEKARANG PULA TARIKH 15 DISEMBER .APALAH .

    ReplyDelete
  36. i wan 2012 form 1 result???!!!!!!!

    ReplyDelete
  37. Sya nak dapat 6a dlm spm..... tlong doakan sya ok..





    ReplyDelete
  38. cik laili mcm mne nk tgok kept.pbs??? 2012 knape asek ditulis no kad pengenalan anda tiada dlm pangkalan data.. adoh penat kowtt !!! jemu dah nk bukk sebenanye
    laman web SPPBS http://sppbs.moe.gov.my/sppbs/
    cume guru je ke yg boleh tgok tolong r sye CIK LAILI :'( *AKMALIYANA*

    ReplyDelete
  39. takut besok keputusan PMR keluar :(

    ReplyDelete
  40. buat masa nie..pbs sistem baru yang sedang dinaiktaraf..
    maklumat untuk ibu bapa yang mahu membuat semakan,PBS tingkatan 1 tidak boleh dipamerkan lagi..hanya boleh rujuk GURU KELAS dan PIHAK SEKOLAH..yang sudah sediakan keputusan keseluruhan dalam bentuk hard copy..
    terkini keputusan yang hanya boleh disemak bagi sekolah menengah melibatkan peralihan,tingkatan 2 dan ke atas melalui laman ini http://sapsnkra.moe.gov.my
    yang penting di sini PBS TINGKATAN 1 TIDAK BOLEH DISEMAK MELALUI ON9 BUAT MASA INI..

    ReplyDelete
  41. habis tuh bile boleh tgok kept.pbs f1 tuhh???
    klo anak sy nk pindah,,,
    jais kate kene tunjuk kept.pbs n al azhar
    bru dye bg pindah...klo x dye kte x boleyh pindah sekolh...
    nk tgk kept.pbs tu kene tunggu awl thn dpn ke ???
    ciklaili sy mohon respon secepat mungkin... terima kasih !!!

    ReplyDelete
  42. untuk makluman, keputusan PBS tingkatan 1 boleh diambil di sekolah. pada 10 Disember 2012 sehingga 17 Disember 2012 proses cetakan pelaporan telah dilaksanakan di sekolah-sekolah mengikut arahan yang telah dikeluarkan.

    sila hubungi pihak sekolah & maklumkan bahawa anda ingin mengambil cetakan keputusan PBS anak untuk urusan pindah sekolah. pejabat sekolah biasanya akan dibuka walaupun cuti sekolah. tak perlulah tunggu sehingga sesi persekolahan dibuka pada tahun depan.

    * moga penjelasan ini dpt membantu :)

    ReplyDelete
  43. Nape nak semak result PMR 2012 x dpt ? Ruangan peperiksaaan x de pun ? Yng de cuma Keputusan Percubaan PMR saje...? X de latest udpate ke ?

    ReplyDelete
  44. sila baca dibahagian akhir entri ini. saya ada tunjukkan menu guru mata pelajaran yang digunakan bagi memasukkan markah peperiksaan.

    Maklumat penting yang perlu diketahui umum :

    SAPS hanya digunakan untuk semakan peperiksaan diperingkat sekolah termasuk percubaan UPSR, PMR & SPM. Bagi semakan keputusan peperiksaan sebenar, SAPS tidak boleh digunakan sama sekali.

    keputusan peperiksaan sebenar hanya boleh diperolehi dengan 2 cara :

    1. mengambil slip keputusan di sekolah
    2. melalui SMS. Cara SMS ' PMR [number ic] [angka giliran] ' send to 15888

    ReplyDelete
  45. cik laili terima kasih atas penjelasan berikut...
    dgn ini mudh lah sye nk uruskan tukar sekolah anak sy !!!
    terima kasih sekali lagi cik laili !!!

    ReplyDelete
  46. ishhh...buntu betol r mcm mne nk dpt kept.pbs mcm ni !!!
    pegi minx kat sekolah cikgu x bgi pon..
    tnye guru besar kte klik ituu klik inii
    pening tol lah
    tolong lah sayee cik laili :)

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum...sy nk tnya ckit.kptsn exam akhir tahun da ada dlm saps.tp yg pelik kenapa data dlm saps dan dlm kad laporan ank sy x sama.mksd sy dlm saps kdk n0.3,tp dlm kad laporan no.2.

    adkh data dlm saps msh blh di perbetulkan?sy hrp saudara blh bg pendapat.terima kasih

    ReplyDelete
  48. Kalau semak pakai fon tak boleh ke????

    ReplyDelete
  49. Mohd Safa : waalaikumussalam. bila anda menerima kad laporan tersebut? jika sebelum tarikh 30/11, besar kemungkinan ada guru2 lain yang key-in semula markah untuk mana2 subjek dan menyebabkan keputusan anak anda berubah.

    untuk makluman, proses key-in markah bagi peperiksaan akhir tahun 2012 telahpun ditutup pada 30/11 yang lepas. selepas tarikh tersebut, guru2 tidak boleh lagi key-in markah dan ibu bapa boleh membuat semakan selepas tarikh tersebut.

    ReplyDelete
  50. semakan SAPS memang boleh dibuat melalui smartphone/android. saya sendiri pernah memasukkan markah pelajar melalui handphone android :)

    ReplyDelete
  51. kalau nak tengok result tahun 1 dan tahun 2 camna? please... saya susah nak jumpa guru kelas sebab keje jauh dari sekolah anak...

    ReplyDelete
  52. keputusan tahun 1 menggunakan sistem PBS & buat masa ini semakan secara online tidak disediakan lagi.

    mungkin anda boleh menghubungi pihak sekolah untuk mendapatkan keputusan yang telah dicetak dari sistem PBS tersebut.

    ReplyDelete
  53. bile kept.pbs secara online boleh di tgok???
    tolong bantu saye cik laili

    ReplyDelete
  54. Cam mane nax cek keputusan PBS pulax....susah la..mcm2 emel dah bukak..tapi tak de..

    ReplyDelete
  55. cri la betul2 mesti dpt punya la ..jngn cr dngn mulut cri dengan mata.??? tul x kwn2

    ReplyDelete
  56. Untuk tahun Tingkatan satu macam mana pulak nak check!!!!System baru PBS sudah implement tapi dalam system ada dari Tingkatan Dua aje..

    ReplyDelete
  57. RiRo : PBS & SAPS adalah 2 sistem yang berbeza

    ReplyDelete
  58. Salam...

    Nak semak keputusan penilain akhir tahun 2012 untuk sekolah menengah agama dekat mana ek...

    ReplyDelete
  59. nape x leh bkk..sy dah ltk number ic btl2..tp x leh bkk gak... mcm mne nak bkk....

    ReplyDelete
  60. SAYA DI SEKOLAH Thun 2 saya peperiksaan saya dapat 4a 1b

    ReplyDelete
  61. ye! saya pun! kenapa tak boleh display?

    ReplyDelete
  62. nak tanya jap.. saya lepasan spm 2012.. skrg saya nak apply u tapi trial result xde.. saya check di saps bagi tahun 2012, dia tunjuk "No Kad pengenalan yang anda masukkan tiada dalam pangkalan data." tapi bila saya check bagi tahun 2011, dia ada data pulak.. apa masalahnya?

    ReplyDelete
  63. Macam mana nak check result pbs tingkatan 1?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat masa ini tiada kemudahan untuk membuat semakan PBS secara online. biasanya guru akan mencetak keputusan tersebut & memberikannya kepada pelajar.

      Delete
  64. saya ni seorang pelajar tingkatan 1..
    saya nak tengok markah PBS saya.
    macam mana nak tengok dan apa laman webnya???
    saya harap saudara/saudari dapat membantu saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk makluman semua,buat masa ini Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) tidak menyediakan semakan untuk ibu bapa sepertimana SAPS. keputusan hanya boleh diperolehi melalui guru kelas / mata pelajaran.

      laman web SPPBS http://sppbs.moe.gov.my/sppbs/

      Delete
  65. mana markah analisa sekolah rendah?nape xlh bkk.

    ReplyDelete
  66. semakan sistem ibu bapa adalah sekadar sistem yang SEDAP DI DENGAR tetapi perlaksanaan yang amat medukacitakan atau MEMALUKAN, bila ibu bapa buat rujukkan online sistem SELALUNYA gagal berfungsi.. alasan BASI sistem "down"..

    Kementerian Pelajaran Malaysia jangan seronok bercerita Kemajuan ONLINE ini tetapi hakikatnya ianya sebuah sistem yang GAGAL... kerana bila di desak kenapa SAPS tak berfungsi kepada Pegawai yang berwajib jawapan yang di terima... EN SEBAIKNYA TELEFON ATAU BERJUMPA TERUS PIHAK SEKOLAH....maknanya lebih baik sistem dulu HARI MENGAMBIL REPOTKAD / KAD KEMAJUAN PELAJAR...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedikit tip yang ingin saya kongsikan dengan semua terutama ibu bapa yang ingin menyemak keputusan anak masing2. pastikan anda menyemak keputusan anak anda selepas tarikh akhir pengisian markah. sebagai contoh :

      Dimaklumkan bahawa tarikh akhir pengisian markah Ujian 1 2013 adalah pada 15 April 2013.

      jadi ibu bapa bolehlah membuat semakan selepas tarikh 15 April 2013. sebenarnya guru2 dikehendaki memasukkan markah sebaik sahaja kertas peperiksaan siap ditanda dan disemak bersama murid. biasanya pihak yang berkenaan akan melanjutkan tarikh akhir pengisian markah. sebab itulah ibu bapa tidak boleh menyemak keputusan anak sebelum tarikh tersebut.

      diharap tip & penjelasan saya ini dapat membantu anda semua..

      Delete
  67. asal tk leh cek? no surat branak/ no ic dh btul...?

    ReplyDelete
  68. nape nk semak pbs form 1 x leh....

    ReplyDelete
  69. saye dh buat dah tapi tak boleh...
    mcm mne ek???

    ReplyDelete
  70. saya form 2 ada Pbs tapi tak boleh cari result saya
    bagaimana ya,,, cik laili???
    reply saya secepat mungkin.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tanya punya../
      call me summer ,boleh

      Delete
  71. kak saya form 2 tapi result saya x leh cari la..
    camne ek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tingkatan 2 tahun 2013 sudah menggunakan sistem PBS jadi keputusan tidak boleh disemak melalui SAPS. harap maklum :)

      Delete
  72. thanks because help me... :)

    ReplyDelete
  73. SENANG LAH NAK TENGOK KEPUTUSAN.....

    ReplyDelete
  74. nepe lembap giler nk buke?????????dh 10mnt tp still waiting

    ReplyDelete
  75. Betul betul betul.........

    ReplyDelete
  76. adoi.. lembap gila.. try at 3am pun sama jea..

    ReplyDelete
  77. Nampaknya sistem ni mcm syok sendiri. Dah beberapa hari sistem "down" atau dalam kemaskini...... dahulu pakai report card lebih baik.... Hanya indah khabar dari rupa!

    ReplyDelete
  78. Pakcik hairan kenapa results peperiksaan anak tahun 2011 dan 2012 dapat disemak dalam system tapi bagi result 2013 system keluar error bila disemak? Katanya no KP tidak ada dalam system???? Sila bagi nasihat supaya results 2013 dapat disemak dalam system. Ribuan terima kasih.

    ReplyDelete
  79. adoii...napa sistem analisis ni x leh bka la plk..nk semak result anak x bleh..

    ReplyDelete
  80. tolongla upgradekan sistem ni..dah berapa lama x boleh masuk..dah key-in ic no..bila enter suruh key-in balik..

    ReplyDelete
  81. cam mana nak semak keputusan pbs?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat masa ini SPPBS tidak menyediakan ruangan bagi semakan ibu bapa..harap maklum

      Delete
  82. Setelah melaksanakan SAPS online selama 3 tahun, berapa ramai ibubapa sebenarnya membuat semakan keputusan anak melalui online? Ibubapa yg tak peduli dgn prestasi anak dgn tidak berjumpai guru pada hari terbuka memang tidak akan buat semakan keputusan anak melalui online.Sejak PM Najib memperkenalkan NKRA di semua jabatan, banyak masa digunakan untuk mengumpul data dan membuat analisis dan berjuta duit dibelanjakan. Di sekolah, guru menghabiskan banyak masa membuat entri data online dalam keadaan sesakan lalulintas Internet. Apabila lebih dari 1000 guru buat login, system hang. Guru-guru terpaksa membuat kerja ini di rumah kadang kala sehingga larut malam. Di mana ada masa untuk membuat persiapan pengejar dan membuat research utk bahan P&P melalui Internet?
    NKRA di semua jabatan mengambil banyak masa tenaga pekerja dan tumpuan kepada kerja sebenar telah dikurangkan. Untuk guru, prestasi dan kualiti P&P sudah merosot. memang prestasi SPM meningkat dgn manipulasi system gred. markah lulus dlm SPM hanya 14% di mana di pep dalaman 40% markah lulus. Apabila dibandingkan dgn negeri-negeri lain, di mana kedudukan Negara kita?
    Go back to basic - spend more time doing research for teaching materials in the Internet to make lessons interesting.Bukankah guru seronok mengajar apabila murid-murid minat dalam cara ia mengendalikan P&P.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibu bapa pun tak tahu boleh buat semakan sebegini... ibu bapa bandar pun tak tahu, apa lagi ibu bapa di kampung... jangan kata ibu bapa, berapa banyak guru yang buat semakan sebegini untuk lihat keputusan anak mereka?

      Delete
  83. YES4G belanja sebanyak RM2.1 bilion tidak boleh selesaikan masalah sesakan di Internet apabila ramai guru membuat login. Server di KPM tidak mampu melayan sebegitu ramai guru subjek membuat data entri exam. Jika objektif hanya utk ibubapa membuat online semakan keputusan anak, ia sudah gagal. Kenapa nak buat semakan online sedangkan anak bawa balik kad kemajuan murid. Ibubapa yg tidak minat meminta melihat keputusan pep anak memang tidak akan buat semakan online. Apa guna jika kurang dari 1% ibubapa membuat semakan online? SAPS online makan banyak masa guru dari tugas utamanya, ia itu P&P. Singapura antara Negara termaju di dunai dan membekal kelajuan Internet 200 mbps pun tidak melaksanakan entri data online.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejak bila pulak YES4G belanja sebanyak RM2.1 bilion ?? kerajaan yang belanjakan, bukan YES....

      Delete
  84. Untuk percubaan pmr punyee xd pn .. kwn2 lain da dpt tngk result dorg .. dorg kate subjek kh da ad .. tp nape sy punye xd ??!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin guru anda belum memasukkan markah tersebut. cuba buat semakan dalam sehari dua lagi..

      Delete
  85. kenapa keputusan tingkatan 2 tak boleh buka di saps......tahun lepas pun tak boleh buka ....dah 2 tahun saya tak boleh tengok keputusan exem anak ......tanya di sekolah mereka suruh check saps...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk makluman tuan/puan, tingkatan 1 & 2 memang tidak menggunakan SAPS sebaliknya sistem PBS. buat masa ini semakan keputusan PBS tidak menyediakan ruangan bagi semakan ibu bapa sepertimana SAPS.

      laman web Sistem Pengurusan PBS - http://sppbs.moe.gov.my/sppbsm/index_m.cfm

      Delete
  86. berape mata plajaran untuk pbsmr nanti ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dengar kata 5 subjek... BM BI MATHS SCIENCE & BHS CINA... macam UPSR pulak jadinya...

      Delete
  87. cik laili, bagaimana jika seorang guru itu pilih kasih (buyers) walaupun seseorang murid itu bijak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu laaa yang dikatakan sekarang ini... semuanya terletak dan terpulang pada betapa tingginya atau rendahnya INTEGRITI seseorang guru... sebenarnya benda ini belum sesuai lagi dijalankan dinegara kita... saya lebih suka pada sistem yang dulu... gagal then u stay at that form till u lulus... thats the best...

      Delete
  88. salam .. macam mana nak tgk rsult pmr 2008??

    ReplyDelete
  89. eeeem........ Zaman sekarang dah ada SAPS...... SO...Tak dapat la dia orang nak nyorok result dia orang

    ReplyDelete
  90. Mcm mn nk semak kputusan tingkatan 2 ? knp tak dpt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tingkatan dua 2013 menggunakan sistem PBS dan bukannya SAPS

      Delete
  91. brapa lma nk tnggu ni?????msk no kp,plh sklh,thn,pastu smk lpran,...bpa lma da ulg bnda yg sma ...lmbab mcm sput ****!!

    ReplyDelete
  92. cik laili, knape tak boleh semak kputusan akhir tahun Tingkatan 1, saya dah masukan no.kp, pilihan sklh dan thn tapi tak boleh dpat

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk makluman, pelajar tingkatan 1 dan 2 2013 menggunakan sistem PBS dan markah mereka tidak dimasukkan ke dalam SAPS..

      Delete
    2. jadi bagaimanakah dapat saya lihat markah pbs

      Delete
  93. cik laili. cm mne nak tengok kepuusan percubaan spm 2 pada tahun 2013.? saya tak berapa nak paham lah

    ReplyDelete
  94. Ada sesapa boleh share x, klu nak check result pelajar yg belajar dkt SBP, ada cara online yg leh d gunakan ker, tq

    ReplyDelete
  95. cik lalili kenape result ujian 1 tak blh check lgy? sebab cikgu saya cakap tarikh akhir check in markah kelmarin tapi knape saya check tadi markah peperiksaan masih belum disahkan ye?

    ReplyDelete
  96. Salam. Saya check keputusan anak saya tahun 2 di dalam sistem. Terdapat kesilapan markah yg dimasukkan oleh guru mata pelajaran. Bila tanya pihak sekolah pembetulan tidak boleh dibuat kerana sistem telah ditutup. Bagaimana cara untuk selesaikan masalah ini?

    ReplyDelete