Panduan Gred Pemarkahan UPSR, PT3 dan SPM Mulai Tahun 2016

Bagi tahun 2016, berlaku sedikit perubahan gred pemarkahan bagi sekolah rendah, menengah rendah dan menengah atas yang digunapakai bagi peperiksaan yang diadakan oleh pihak sekolah iaitu ujian prestasi, peperiksaan pertengahan tahun, peperiksaan percubaan dan peperiksaan akhir tahun. Anda boleh muat turun gred tersebut melalui laman web SAPS.

Perubahan melibatkan gred dan markah berikut :

Gred Sekolah Rendah
(untuk darjah 6)

Gred B
2016 : julat markah 65 - 79
2015 : julat markah 60 - 79

Gred C
2016 : julat markah 50 - 64
2015 : julat markah 40 - 59

Gred D
2016 : julat markah 40 - 49
2015 : julat markah 20 - 39

Gred E
2016 : julat markah 00 - 39
2015 : julat markah 01 - 39


Gred Menengah Rendah

*Perubahan

Gred F
2016 : julat markah 00 - 39
2015 : julat markah 01 - 39


Gred Menengah Atas

*Perubahan

Gred G
2016 : julat markah 00 - 39
2015 : julat markah 01 - 39



* Dikemaskini pada Mei 2016

16 comments:

  1. Replies
    1. sebelum tahun 2015, memang gred ini yang digunakan bagi SPM.
      semoga murid akan terus berusaha untuk mencapai gred yang baru bagi tahun 2016

      Delete
  2. Blog terbaik penuh dengan informasi dan menjadi inspirasi kepada saya dan isteri....tkasih cgu

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga perkongsian di dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada semua.
      terima kasih tuan & isteri :)

      Delete
  3. Pada saya, tiada masalah jika gred dinaikkan. Yang paling dirisaukan ialah cara guru menanda kertas, terlalu bergantung pada skema jawapan.

    Contoh:
    Selesaikan 286 x (15+85) - 860

    Mungkin dalam skema jawapan adalah seperti berikut:
    (4 markah)

    286 x (15+85) - 860
    = 286 x (100) - 860
    = 2860 - 860
    = 2000


    Tapi kalau murid jawab guna cara lazim, dapat 0.
    15 286 2860
    +85 X 100 - 860
    _____ _____ ______
    100 28600 2000
    _____ _____ ______

    Jawapan: 2000




    ReplyDelete
  4. Hmmm..nmpknye makin susah budaq skrng nk skor A...

    ReplyDelete
  5. Salam, tumpang tanya, spm tak ikut gred ini kan? Spm gred berubah-ubah kan?

    ReplyDelete
  6. saya rasa spm every year gred berubah. based on sama ada soalan tahun tu susah atau senang. if soalan senang n ramai pelajar dpt markah tinggi, gred juga akan menaik.. saya rasa mcm tu.

    ReplyDelete
  7. kenapa saya peegi seminar. then dia ada bgi satu kertas yg melibatkan gred spm 2016. dia kata ity gred spm tahun ni. yg mana betul eh?kalau ikut yg dia bgu sains boleh score A kalau dpat 60

    ReplyDelete
  8. Keputusan upsr anak saya adalah 1A , 2B , 2D , 1E.
    Pertanyaannya adakah anak saya dikira gagal bagi keputusan sepenuhnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau E tu Bahasa Malaysia, maka kena masuk peralihan. x kira lah dpat 4A 1E sekalipun, kalau BM gagal, peralihan juga. Kalau bukan BM, x da masalah teruskan masuk form1 (cuma kelas yg kurang bijak lah bak kata orng) .

      Delete
    2. Kalau Bahasa Malaysia(BM) gagal , kira gagal semua Dan masuk peralihan. x kiralahkiralah dpat 4A 1E sekalipun, kalau BM gagal tetap gagal semua. Jika selain BM gagal, dh kira lulus Dan boleh masuk form1

      Delete
  9. Saya nak tanya..adakah perubahan yang dibuat bagi menengah bawah(pt3) tu muktamad atau lepas ni akan ada lagi sebarang perubahan

    ReplyDelete
  10. salam, saya nk minta cara nk total kan markah kertas ujian UPSR subjek BM,BI,MATH dan sains.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksudnya nilai purata??? Campurkan semua markah setiap subjek, cth "40+50+60+70+80". Lepas tu bahagi brp subjek yg dicampurkan tadi ( kalau 5 subjek, bahagi 5). Dpatlah nilai purata

      Delete