21 August 2011

Checklist Barang Keperluan Bersalin Ibu Dan Bayi Semasa Di Hospital

Bagi anda yang sedang menunggu kelahiran cahaya mata, pastinya persediaan untuk menyambut orang baru sudahpun mula dibeli. Di sini, saya ingin kongsikan checklist barang keperluan bersalin untuk ibu dan bayi semasa di hospital sebagai panduan anda.

Keperluan Di Kaunter Pendaftaran

1. Rekod kesihatan
2. Birth Plan Record (Rekod lawatan kesihatan /mengandung)
3. Guarantee Letter / Kad Insurance (jika anda ada insurance perlindungan)
4. Surat Rujukan Doktor
5. Surat Jaminan Majikan
6. Sebarang dokumen / surat dari hospital
7. Kad Pengenalan

Elakkan membawa barang kemas. Jika terbawa bersama, anda dinasihatkan supaya menanggalkan semua barang kemas dan beri kepada suami atau keluarga untuk disimpan. Ini untuk mengelakkan dari kehilangan barang kemas sewaktu anda di dalam dewan bedah atau bilik bersalin. Barang kemas juga tidak boleh dipakai sewaktu di dalam dewan bedah. 

Contoh barang keperluan ibu (sumber google)
Barang-Barang Penjagaan Diri & Pakaian Ibu

1. Baju Kemeja T (T Shirt) yang longgar dan mempunyai bukaan di depan 
(memudahkan anda menyusukan bayi anda nanti) – 3 helai atau lebih
2. Stoking (2 pasang atau lebih)
3. Kain Batik 
4. Bengkung Moden – penting untuk dipakai selepas bersalin
5. Set mandian (jika bersalin dihospital kerajaan)
- Sabun,
- Berus Gigi
- Ubat Gigi
- Sikat rambut
- Pencuci muka
- Bedak
- Tuala
- Syampu
- Losyen
Nota : Bagi yang bersalin dihospital swasta, set mandian ini mungkin tidak diperlukan kerana biasanya ia disediakan dan telah dimasukkan di dalam pakej bersalin
6. Ubat bersalin / set bersalin - Panduan Memilih Set Bersalin
7. Tisu
8. Selipar
9. Pad / Tuala Wanita
10. Seluar Dalam
11. Nursing bra / bra menyusu
12. Baju sejuk (sweater) 

Barang-barang lain 
1. Handphone dan charger – agar sentiasa dapat berhubung dengan keluarga anda
2. Kamera dan video kamera – untuk merakamkan detik-detik penting dalam hidup anda dan juga wajah bayi anda.
3. Cermin mata (jika anda rabun atau memakai contact lens)
4. Al-Quran (bagi orang Muslim)
5. Buku atau majalah – untuk mengisi masa lapang dan mengalih perhatian anda sewaktu
menunggu saat melahirkan
6. Termos air panas
7. Minuman segera seperti Milo 3 in 1, nestum, horlick dll. Jika anda lapar, sekurang-kurangnya ini boleh digunakan untuk mengalas perut sewaktu di hospital
8. Minyak angin 

Contoh barang keperluan bayi (sumber google)
Barang-barang keperluan bayi

1. Baju bayi – 2 pasang atau lebih
2. Barut
3. Sarung kaki, sarung tangan dan topi
4. Pampers / lampin pakai buang / cloth diaper
5. Bedung / kain napkin
6. Barang mandian bayi
7. Tuala
8. Tisu lembap / wet tissue 
9. Krim untuk mencegah ruam lampin
10. Minyak telon (disapu diperut bayi untuk mengelakkan bayi dari kembung perut)
11. Bedak / losyen

13 comments:

  1. bagus tips ni...saya selalu je lupa nak bawak wet tissue...he3

    ReplyDelete
  2. tq...sedang google mencari barangan keperluan bayi...

    ReplyDelete
  3. thanks for the info :) ehm, bole x bg cdgn utk set bersalin, saya baru first time, jd x taw nk pki set bersalin yg mana... kat psrn ni bnyk sgt, tp x tau yg mane satu pling ok

    ReplyDelete
  4. akak,sijil nikah x pyh bwk ke???
    sy ni bby sulung,,,,jauh dr parents n husband.....husband tgh study kt uk....sume dokumen kawin kt dy...

    ReplyDelete
  5. AwanBiru : yang saya tahu sijil nikah hanya dibawa semasa pertama kali buat check-up mengandung & digunakan semasa proses pendaftaran sijil kelahiran

    ReplyDelete
  6. akak..minyak telon BEBIKU yang akak gune tukan..ok ke??

    ReplyDelete
  7. bagus tips ni....so next baby boleh pakai...=) taklaa kelam kabut cam first baby dulu...hehe

    www.mummysayf.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. tak sabar nya nak deliver baby nih... makin bc tips2.. makin sonok plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah..semoga dipermudahkan segala urusan

      Delete
  9. Salam...ibu besalin dalam hadas besar(nifas) .rasanye x perlu bawak Al-quran..bykkan berzikir.ok.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. setuju.
      bagi ibu2 yang belum bersalin masih boleh membaca Al-Quran selagi belum melahirkan anak..

      Delete
  10. Pada ibu bapa yang mencari barangan keperluan baby, Little Angel menyediakan jualan barangan baby online bagi memudahkan ibu bapa membeli pelbagai barangan yang terbaik buat si comel.sila like Little Angel page di facebook untuk info selanjutnya..https://www.facebook.com/pages/Little-Angel/666917740015343

    ReplyDelete