09 May 2014

Soalan Dan Jawapan Kertas 3 Sejarah SPM & Modul KBAT Tingkatan 4 dan 5

Pengenalan Kertas 3 Sejarah SPM memberikan peluang kepada pelajar terutama calon SPM untuk mengumpul bahan dan maklumat dalam tempoh sebulan sebelum tarikh peperiksaan tersebut dijalankan. Oleh yang demikian, pelajar haruslah mencari dan mengumpul seberapa banyak maklumat yang bakal membantu pelajar semasa menjawab soalan Kertas 3 tersebut.

Di dalam entri ini, saya ingin kongsikan link yang mungkin membantu pelajar untuk mendapatkan contoh soalan dan jawapan Kertas 3 Sejarah SPM yang merangkumi semua bab Tingkatan 4 dan Tingkatan 5. Anda bolehlah download dan print dokumen berikut.

Jika anda ingin menukar fail pdf ini ke bentuk word, sila baca tutorial ini - Cara Menukar Fail PDF Kepada Word Dan Fail Word Kepada PDF.

Cara untuk download :
1. Click pada link yang diberi (tab baru akan terbuka)
2. Click pada icon download (seperti ditunjukkan dalam gambar).
3. Click pada Save File, kemudian click perkataan OK (seperti ditunjukkan dalam gambar).
4. Untuk membuka file, cari dalam folder Download di laptop/komputer anda.

Tingkatan 4 (Kertas 3)
 
Sila click :


Tingkatan 5 (Kertas 3)
 
Sila click :


Anda juga boleh download Modul KBAT Sejarah sebagai rujukan dan panduan semasa menjawab soalan Kertas 3 :


Jangan lupa untuk kongsikan entri ini dengan rakan-rakan di sekolah anda.
Selamat maju jaya!

60 comments:

  1. terima kasih admin! hehe sangat2 membantu..jazakillahu khairan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. admin..berdasarkan soalan exam..ianya perlukan huraian bukan factor atau isi sahaja ..boleh admin isi kan huraian nya sekali?

      Delete
  2. syukran wahai tuan admin! sgt mmbantu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. moga bahan2 ini dapat membantu

      Delete
  3. mengapa tak boleh download ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara untuk download :

      1. click pada link yang diberikan.
      2. kemudian, click pula pada icon seperti dalam gambar..

      Delete
  4. terima kasih banyak2! :DDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. jangan lupa kongsikan dengan rakan-rakan yang lain :)

      Delete
  5. waa...rare la..best.. sng nk cari n print...dpt guna time ppriksaan.. thanks ye admin.. sgt2 membantu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap perkongsian ini dapat membantu calon-calon SPM

      Delete
  6. Terima Kasih Cikgu Laili...Semoga cikgu sekeluarga diberkati dan dirahmati oleh Allah

    ReplyDelete
  7. semoga cikgu sekeluarga dirahmati oleh Allah SWT..terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  8. thanks admin :) JASAMU KU KENANG SELALU !! ;)

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah :) syukran

    ReplyDelete
  10. Terimakasih cikgu laili...semoga Allah memberkati cikgu dan keluarga atas usaha ini..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum cikgu ..macam mana nak download ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.

      suey boleh ikut langkah yang saya dah berikan di atas.

      Delete
  12. terima kasih cikgu . ia banyak membantu saya :D

    ReplyDelete
  13. Terima kasih atas perkongsian ini, Cikgu. Sangat-sangat dihargai.

    ReplyDelete
  14. cikgu, ting 5, bab 4 (malayan union) tak ada la cikgu.. :(

    ReplyDelete
  15. askum...nape sy tak dpt download kertas 3 nie???sedangkan sy ikut je langkah2 nya?

    ReplyDelete
  16. cg.. bab 9 zmn renaissance xder ker cg?

    ReplyDelete
  17. terima kasih..ilmu yang cikgu kongsi amatlah bernilai..semoga tuhan balas jasa baik cikgu

    ReplyDelete
  18. Thanks :) Sangat membantu untuk final ini !

    ReplyDelete
  19. Thanks.... hrap2 dpat credt sjarh.... insyaallah

    ReplyDelete
  20. terima kasih. ini memudahkan pelajar seperti kami untuk mencari bahan dan jawapan. :)
    insyaallah ianya membantu kami. aminn ;)

    ReplyDelete
  21. salam , yang rumusan iktibar pengetahuan diperoleh tu mmg admin xsediakan ke ?

    ReplyDelete
  22. contoh soalan dan jawapan kbat please?!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. try tnyo dio la .. mano thu dio ado ko

      Delete
  23. dah cuba banyak kali untuk download kenapa tak berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. try sekali lagi .. blehh ehhh

      Delete
  24. waHHH .. cantik la cikgu laili

    ReplyDelete
  25. terima kasih untuk nota tersebut....................^-^

    ReplyDelete
  26. sangat membantu... tqvm

    ReplyDelete
  27. x terkata........terbaek punya

    ReplyDelete
  28. Mohon download cg. Terima kasih

    ReplyDelete
  29. Izinkan saya download ye, terima kasih banyak-banyak.

    ReplyDelete
  30. Izinkan download... terima kasih

    ReplyDelete
  31. syukran2 .. padat isinya.. boleh guna untuk exam akhir thn ni !

    ReplyDelete
  32. terima kasih....... semoga setiap usaha yang dicurah untik membantu anak watan akan dibalas sehingga anak cucu

    ReplyDelete
  33. kenapa bab 4 tingkatan 5 tak ada???

    ReplyDelete
  34. Asslamualaikum. terima kasih atas perkongsian ilmu sejarah. Semoga Allah memberkati dan dimurahkan rezeki cikgu.

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, nak tanye, nape xleh download ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Saya ada tunjukkan cara-cara untuk download dokumen tersebut. Cuba ikut satu persatu.

      Delete
  36. assalamualaikum ,, tak boleh download ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Sila ikuti langkah-langkah yang telah ditunjukkan di dalam entri ini untuk download dokumen tersebut.

      Delete
  37. Hello Cikgu bila saya click icon untuk donwload page hanya reload and tak download

    ReplyDelete
  38. Tutorial yang ditunjukkan tidak berkesan. Saya dah ikut satu persatu. Macam mana tu? Kalau boleh cikgu boleh bagi dekat email saya, ahmadhyecarl04@gmail.com . Walau apapun, terima kasih buat perkongsian seperti ini. Semoga ilmu yang bermanfaat ini dapat diamalkan oleh pengguna. Semoga Cikgu diberkati. Btw, minggu depan exam akhir tahun, semoga dgn bahan ni saya dpt jawab dgn baik.

    ReplyDelete
  39. terima kasih pinta izin utk download

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye saya juga tidak dapat download. Mohon share jika sesiapa yang ada pdf nya. Sekian terima kasih.

      - Anak SPM Ibu Gementar -

      Delete
  40. cikgu kenapa saya download x jadi?
    macam mana nak tukar flipbook ke youblisher

    ReplyDelete