16 December 2012

Semakan Keputusan Kemasukan Ke Tingkatan 1 SMKA/KAA/SABK/SRK/KRK Tahun 2013

Makluman buat murid Tahun 6 (UPSR 2012) dan ibu bapa/penjaga, kebanyakan negeri akan mula membuka Semakan Keputusan Kemasukan Ke Tingkatan 1 SMKA/KAA/SABK/SRK/KRK Tahun 2013 pada 17 Disember 2012 (Isnin) bermula jam 2.30 petang

Semakan Kemasukan Ke Tingkatan 1 SMKA/SABK/KAA/KRK/Sekolah Kawalan Negeri Tahun 2014

Semakan tawaran ke Tingkatan 1 Sekolah Kawalan dan SMKA di bawah JPN (kecuali permohonan dari negeri Perak) boleh dibuat melalui sistem online Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) : 


 
Sementara itu, semakan tawaran untuk Kelas Kawalan, Kelas Rancangan Khas (KRK) dan Kelas Aliran Agama (KAA) pula, sila hubungi Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) atau Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) masing-masing untuk maklumat lanjut.
- Sumber : KPM


Sila click banner di bawah untuk membuat semakan mengikut negeri :


KEDAH
  
JOHOR
 Surat Tawaran boleh diambil disekolah rendah masing-masing bermula pada 17 Disember 2012

MELAKA 
Rayuan pada 7 Januari 2013 secara online
 
PAHANG
 

PERLIS

SARAWAK

SELANGOR
Borang Rayuan perlu didownload dan dihantar Pejabat Pelajaran Daerah (up: Unit Pendidikan Islam) selewat-lewatnya pada atau sebelum 21 Disember 2012

WP KUALA LUMPUR


TERENGGANU (beroperasi pada 20 Disember 2012)

PERAK
(beroperasi pada 20 Disember 2012)

Rayuan bermula 26 Disember 2012


KELANTAN (belum ada direct link)

NEGERI SEMBILAN (beroperasi pada 24 Disember 2012)

SENARAI CALON BERJAYA YANG DITAWARKAN KE SMKA NEGERI SEMBILAN

 1. SMKA SHEIKH HAJI MOHD SAID SEREMBAN (LELAKI)


2. SMKA SHEIKH HAJI MOHD SAID SEREMBAN (PEREMPUAN) 

3. SMKA DATO' HAJI ABU HASAN BIN HAJI SAIL PEDAS (LELAKI) 

4. SMKA DATO' HAJI ABU HASAN BIN HAJI SAIL PEDAS (PEREMPUAN)


* Dikemaskini pada 24/12/2012  jam 10.00 pagi
 

29 comments:

  1. Hai ciklaili,
    moga info ini dapat membantu adik-adik untuk membuat semakan untuk kemasukan ke SMKA/KAA/SABK Tahun 2013.

    ReplyDelete
  2. kalau MRSM bila pulak ye.....

    ReplyDelete
  3. kalau tak dapat sbp,ada peluang ke nak dapat mrsm?

    ReplyDelete
  4. Kalau ke SBP tak dapat, smka tak dapat, mrsm pun tak dapat boleh buat rayuan ke

    ReplyDelete
  5. kenapa melalui SMS kata TAHNIAH tp semak guna online kata NAMA TIADA DALAM MAKLUMAT

    ReplyDelete
  6. HARAF MAAF,ANDA TIDAH BERJAYA!boleh buat rayuan ke nak masuk SMKA?

    ReplyDelete
  7. adakah sekolah kawalan sama dengan SMKA?knp dlm sms tulis "harap maaf,nama anda tidak tersenarai dalam sekolah kawalan"

    ReplyDelete
  8. Bilakah negeri Sabah membuka kemaskini untuk SMKA??? Adakah dlm msa terdekat ini?

    ReplyDelete
  9. xdapat check yang negeri kelantan punya..kenapa yer...

    ReplyDelete
  10. klau kite x dpt sbp,kita dpt mrsm la..?ke mcm mne?..

    ReplyDelete
  11. Maklumat tentang perbezaan Kelas Rancangan Khas dan Sekolah Kawalan dalam Aplikasi Permohonan Ting. Satu :

    Sekolah Kawalan

    - Sekolah yang dikawal kemasukan murid oleh JPN sepenuhnya dan tidak dibuka kepada feeder school sekolah berhampiran. Konsep macam SBP tetapi dikawal oleh JPN.

    Kelas Rancangan Khas (KRK)

    - Kelas yang menempatkan murid-murid cemerlang dalam peperiksaan awam dimana murid yang tidak berjaya untuk ke SBP dan Sekolah Kawalan. KRK terdapat di sekolah menengah harian biasa yang juga mengandungi murid yang masuk dari feeder school sekolah rendah yang ditetapkan oleh PPD.

    ReplyDelete
  12. Kenapa lambat sangat untuk direct link bagi negeri johor, susah ke nak pilih, mungkin ramai yang layak tapai tempat tak mencukupi. kalau susah sangat tambah kelas. sebab sekarang orang dah sedar betapa pentingnya pendidikan agama diperingkat awal lebih-lebih lagi keadaan sekarang adalah mencabar sekiranya agama tidak ditekankan

    ReplyDelete
  13. jika anak saya tidak dapat sbp tetapi telah di tawarkan ke smka adakah lagi peluang untuknya ke mrsm.sebab anak saya lebih berminat mrsm.

    ReplyDelete
  14. cuba negeri yang belum ada ditect link klik pada http://parents.sekolahmalaysia.com/

    ReplyDelete
  15. assalam. cuma nak berkongsi sedikit. utk pengambilan 2012 anak saya mendapat tawaran daripada kedua-dua sbp dan mrsm (tingkatan 4). untuk pengambilan pertama dia tidak berjaya untuk kedua-duanya tetapi setelah membuat rayuan, dia ditawarkan 2nd intake mrsm dan melapor diri akhir februari 2012. tak lama lepas tu dia dapat tawaran daripada sbp pula. tetapi ditolak sebab dah terima mrsm. jadi mengikut pengalaman anak saya itu, tidak semestinya bila sbp dah tawarkan tempat mrsm tidak akan menawarkan tempat. yang penting, doa, ikhtiar & tawakkal. insyaAllah kalau dah tertulis rezeki adalah tempat walaupun lambat..

    ReplyDelete
  16. Adekah anak sy blh membuat permohonan blik sekiranya dye gagal dlm permohonan pertama??minta jawab dengan segera..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...

    Kenapa saya bukak yg terengganu punya x leh?!Sedangkan hari ni 20 hb...Ke diye keluar pukol berapa ke...

    ReplyDelete
  18. Anis : direct link semakan negeri Terengganu sudah boleh diakses

    ReplyDelete
  19. AGAK-2 BILE KEPUTUSAN UNTUK MRSM 2013 AKN KELUAR?? SBB SYE DPT TAWARAN KE SEKOLAH AGAMA.. DALAM SURAT TAWARAN ADA KATA TIDAK BOLEH MOHON PERPINDAHAN SEKOLAH.. HARAP CIK LAILI BOLEH BAGI MAKLUMAT.. TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  20. Anak saya mendapat 5A dlm peperiksaan upsr.tp sampai sekg tiada mendapat tawaran kemasukan ke mana.permohonan ke sekolah rancangan khas juga tidak berjaya walaupun syarat kemasukan adalah 4A.

    ReplyDelete
  21. bagus bagus bagus blog nie...

    ReplyDelete
  22. hari ni di buka untuk buat rayuan kemasukan Tingkatan 1 sekolah asrama penuh kan? mcm mana nak ekses?

    ReplyDelete
  23. nape saya tak dapat????????????????????????????beri la peluang.

    ReplyDelete
  24. salam.... saya ibu kepada anak yg mdapat 5A, saya ingin bertanya kenapa sehingga skrg anak saya masih tidak dpt mana2 tawaran pun...hati ibu ini begitu risau.. bagaimana lagi yg harus saya lakukan...

    ReplyDelete
  25. pemilihan smka tidak telus........rakan kpd anak hya mndpt 1A dlm SPI,6A dlm UPKK,4A dlm UPSR...tp dpt twrn ke smka....sedangkan anak sy 4A dlm SPI,8A dlm UPKK dn 4A dlm UPSR,tp lgsg tak da apa2 jwpn....di mn keadilan???sy tahu bljr di mn2 pn sama,tp sy kecewa kerana pemilihan tidak telus....adakah smka pun mengamalkan "sistem bawah meja"??

    ReplyDelete
  26. kenapa perak punya x bleh bukak

    ReplyDelete
    Replies
    1. entri ini untuk semakan tahun 2013. click link di bawah untuk semakan tahun 2014 :

      http://www.ciklaili.com/2013/12/semakan-kemasukan-ke-tingkatan-1.html

      Delete
  27. Cik laili,
    Mana lebih bagus?KRK atau Sekolah Kawalan?

    ReplyDelete