19 December 2014

Semakan Kemasukan Ke Tingkatan 1 SMKA/SABK/KAA/KRK/Sekolah Kawalan Negeri Tahun 2015

Bagi pelajar yang telah membuat Permohonan Kemasukan Ke SMKA, SABK Dan Kelas Aliran Agama, semakan keputusan akan ketahui pada 26 Disember 2014 (Jumaat) mulai jam 2.30 petang


Terdapat 2 cara untuk membuat semakan :

1) Semakan secara online 
Click link : http://public.moe.gov.my

2) Semakan melalui SMS

Taip : MOE < jarak > SKKAWALAN < jarak > Angka Giliran UPSR
(contoh : MOE SKKAWALAN ZZ0000001) dan SMS ke 15888


Click banner di bawah untuk semakan mengikut negeri :

Negeri 9
Negeri Sembilan

Terengganu
Terengganu

 
  Melaka

http://219.95.10.21/MaklumatMurid/Semakan/KepTing1.aspx
 Perlis

http://www.pendidikanperak.gov.my/semakanrk/
 Perak

Selangor

41 comments:

  1. Cik Laili,
    Mohon Pencerahan.Apa beza antara sek kawalan, kelas kawalan dan KRK? Apa standard/kriteria pemilihan untuk ketiga-tiga kategori ini? Ikut turutan yang mana lebih bagus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maklumat tentang perbezaan Kelas Rancangan Khas dan Sekolah Kawalan dalam Aplikasi Permohonan Ting. Satu :

      Sekolah Kawalan

      - Sekolah yang dikawal kemasukan murid oleh JPN sepenuhnya dan tidak dibuka kepada feeder school sekolah berhampiran. Konsep macam SBP tetapi dikawal oleh JPN.

      Kelas Rancangan Khas (KRK)

      - Kelas yang menempatkan murid-murid cemerlang dalam peperiksaan awam dimana murid yang tidak berjaya untuk ke SBP dan Sekolah Kawalan. KRK terdapat di sekolah menengah harian biasa yang juga mengandungi murid yang masuk dari feeder school sekolah rendah yang ditetapkan oleh PPD.

      Delete
    2. kenapa takdapat check pun eh ,padahal dah pukul 3 lebih

      Delete
  2. Ade sesape tau link nak semak permohonan ke smka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah cuba semak melalui link ni ke? http://public.moe.gov.my

      Delete
    2. dah cube dah tapi link tu tidak dibenarkan ade password.ade link lain x

      Delete
  3. Cik Laili, boleh saya tahu...bilakah panggilan kedua sbp tingkatan 1 untuk sesi 2014 ye???

    ReplyDelete
  4. macamana pula dengan kelas kawalan.. apa maksudnya ya...

    ReplyDelete
  5. Salam cikgusains maksud kelas kawalan...





    Singkatan Maksud Sekolah Kawalan Kerajaan
    • Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA)
    • Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK)
    • Kelas Aliran Agama (KAA)
    • Kelas Rancangan Khas (KRK)
    Permohonon Sekolah Kawalan 2015 KPM Online
    Permohonan secara online boleh dibuat dilaman http://public.moe.gov.my atau http://www.moe.gov.my/

    Tarikh Tutup Permohonan
    7 Oktober 2014

    Semakan Keputusan Sekolah Kawalan 2015 KPM
    Keputusan akan diumumkan pada minggu ketiga bulan Disember 2014

    ReplyDelete
  6. Cik laili link untuk negeri Kelantan Ade tak

    ReplyDelete
  7. Kenapa Saya pergi laman web moe keputusan keluar panda 26 disember

    ReplyDelete
  8. Bila semakan keputusan utk KRK akan diumumkan? makluman melalui sms atau online? Terima Kasih

    ReplyDelete
  9. anon anon ni semua tK baca maklumat sampai habis ke....kesian admin nak tulia berulang kali...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asssm.....kenapa saya buka semakkan untuk SMKA 2015 tetapi tidak boleh....Di laman web KPM hanya tulis tarikh mula semakkan sahaja iaitu 26.12.2014 hingga 8.1.2015....Tolonglah sesiapa dapat bantu saya...........

      Delete
  10. dah klik tak dapat juga..risau ni anak Etuza ada daftar online aliran agama ni

    ReplyDelete

  11. dah masuk laman web online tapi tak boleh jugak.sms pun tak boleh .macamana nak tengok .tolong.........

    ReplyDelete
  12. Ahah skrg dh pukul 3.15pm tp bila buka semakkan tulis 26 hb dan pkl 2.30 pm boleh check tp x boleh gak. Bila rayuan dibuka?

    ReplyDelete
  13. Kenapa dah pukul 3.30 masih tak boleh semak keputusan





    ReplyDelete
  14. Semakan sek kawalan krk/kaa 2015. sy masuk website dr kul 2.30ptg sampai sekarang x blh. dah sms pu suruh masuk website gak. Sy call putrajaya (bahagian sek kawalan) dr kul 3 lebih sampai skrg tak da org angkat.

    ReplyDelete
  15. Dh try buka arini tp msh x d buka. Knp ye

    ReplyDelete
  16. macam mana semak keputusan kemasukan tingkatan 1 2015 jika tidak memohon secara online

    ReplyDelete
  17. Say check ok je...dpt tgok

    ReplyDelete
  18. MACAMANA NAK BUAT RAYUAN

    ReplyDelete
  19. Cik laili, kalau x dapat surat,nama tetap ada di sana ke?

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum..
    Saya nk tanya..yg mana pilihan yg terbaik antara kelas krk dan smka (harian biasa)?

    ReplyDelete
  21. bilikah tarikh tutup rayuan sekolah kawalan ???

    ReplyDelete
  22. macam mane boleh tahu keputusan rayuan???

    ReplyDelete
  23. Bile semakan kemasukan ting 4 2015 ke smka keluar?

    ReplyDelete
  24. Bila semakan kemasukan tingkatan 4 2015 ke smka?

    ReplyDelete
  25. assalam sya nk tnya ada x link untuk semak sekolah berasrama penuh panggilan kedua???

    ReplyDelete
  26. Boleh saya tanya bila result keluar permohonan smka 2015 ting 4?Bukan sepatutnya 16 febuari ke keluar result?

    ReplyDelete
  27. bila result tingkatan 4? dh lama sya tunggu

    ReplyDelete
  28. apa itu sekolah feeder?? dan sekolah apakah yang termasuk dalam senarai sekolah feeder??

    ReplyDelete
  29. Cik laili mcm mana nk daftar kelas kawalan di Selangor??

    ReplyDelete
  30. Cik laili..Bila tarikh nak tahu keputusan permohonan sekolah kluster dan mrsm tingkatan 1 2016

    ReplyDelete
  31. Adakah sama subjek.di smka dengan sabk?..
    Mohon pencerahan. Tq

    ReplyDelete
  32. Smka dan kaa tu sama ke

    ReplyDelete
  33. saya nk tau , bila tarikh sbnar keputudan rayuan sek kawalan

    ReplyDelete