08 March 2012

Jadual Gaji GURU Mengikut SSM

Sejak pengumuman tentang SBPA di dalam Bajet 2012 yang lalu, sudah tentu ramai yang melupakan gred gaji di bawah SSM. Hari ini Perdana Menteri telah mengumumkan tentang pembatalan SBPA semasa Perhimpunan Khas Penjawat Awam Bersama Perdana Menteri yang diadakan di Putrajaya.  

Mengikut pengumuman yang dibuat oleh PM, penjawat awam akan menerima pelarasan gaji sebanyak 13% bagi Kumpulan Pengurusan dan Professional dan Kumpulan Pelaksana dari Gred 1 hingga Gred 54.


Sila click link berikut untuk melihat Jadual Gaji SSM (baru) :

1. Gred DG41, DG44, DG48 dan DG52
2. Gred DGA29, DGA32 dan DGA34


Di sini, saya ingin kongsikan Jadual Gaji GURU Mengikut SSM (lama) untuk rujukan anda :




Click sini untuk melihat Gred Gaji DGA29 dan DGA34 dengan lebih jelas


* Kalau anda rasa malas nak mengira berapa jumlah gaji + pelarasan gaji 13%, jom baca entri  
Cara Pengiraan Kenaikan Gaji 13% Pegawai Perkhidmatan Awam Di Bawah SSM

17 comments:

  1. tinggi jugak gaji guru nie ye ! :)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  2. Anastasyea : begitulah gaji guru seperti yg tertera :)

    ReplyDelete
  3. gaji cg kena tinggi.apatah lg yuran sekolah dah tak ada.lagi banyak cg kena keluar poket money utk fotostat pelbagai bahan guru apatah lg utk murid2nya.kesian cg....

    ReplyDelete
  4. Pekeliling gaji ssm baru sudah keluar. Alhamdulillah, nilai gajinya lebih baik dari sbpa tetapi gaji maksimumnya lebih kecil berbanding gaji sbpa...
    contoh sbpa dg41 maksimum 6220, di ssm baru 6130 sahaja...itu pun di tangga p3...

    ReplyDelete
  5. KUP tiada PGT? Gaji mati setelah kenaikan pangkat time base? rugile...

    ReplyDelete
  6. Apa2pun bersyukurlah kita pada Allah. Rezeki untuk santapan dunia buat seketika. semoga kita manafaatkan sebahagiannya untuk bekalan selepas kematian.

    ReplyDelete
  7. cmne la nasib aku nie..dpt ijazah (PJJ) 2010 dr OUM. dah daftar online kat SPP. Sampe la ni x interview lg. bengang la. Tel SPP biasa la.. sampe sudah x bejawab

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya senasib la kita....

      Delete
  8. kita cgu patut rasa brsyukur dan t.kasih. jgn trlalu byk meminta itu ini. saya rasa malu bila org tnya tntg kerenah cgu. cuba kita jd cgu2 spt thn 80an -90an, mereka betul2 mndidik ank bangsa. ini tdk, cgu skrg bila sembang je tya pasal dg.

    ReplyDelete
  9. gajicikgu tinggi tapi bile skolah ader probmesin fotostat, bajet tak lepas utk wat bahan soalann latih tubi murid....cikgu pki duit dia...jabatan lain stationary office...tak nk sponsor apa2....ckgu klu mnta murid2 beli sndri buku latihtubi...kna parents ok & fhm pngorbanan ibubapa utk tgk bjaya...tak de mslh... tp dpt ibubapa yg kedekut lg berkira. cikgu gak telan air liur kuarkan duit beli buku kt murid...terutama ckgu thn6...taknaknya tgk ank murid ketinggalan..ibubapa yg kedekut tak phm2...ckgu pn mkn gaki gak time kering..kerig betul.msyarakat yg tk fhm suka mngutuk & mgata cikgu...keperitan yg ckgu lalui sebenarnya hanya Allah sj yg tahu...sy ckgu thn 6.

    ReplyDelete
  10. thumbs up untuk semua guru...kita warga pendidik menghadapi pelbagai kerenah luar jangka pelajar alaf baru

    ReplyDelete
  11. thumbs up kepada semua guru...kita terpaksa berhadapan dengan pelbagai kerenah pelajar diluar jangkaan pada alaf baru ini...all the best to all teachers in this world..u r the great ever... english teacher from nowhere...

    ReplyDelete
  12. apa pun, jadi guru kena ikhlas mengajar..setakat grad, pas tu amek KPLi utk jadi cikgu kononnye senang pas tu dah tua dapat pencen, tolong fikir2 kembali niat anda..itu x ikhlas namanye, boleh jadi gaji yg dapat esok pun x berkat sampai tua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah guru-guru ikhlas mengajar, jangan ugas guru mudah.Guru pun perlu fikir dan bercakap tentang gaji kerana guru juga seperti orang lain, perlu makan-minum, isi minyak kereta, bayar rumah dan sebagainya, tidak ada yang diberi diskaun atau percuma kepada guru. Semuanya perlu dibayar ....sama macam orang lain.

      Delete
    2. insyaallah guru-guru ikhlas mengajar, jangan ugas guru mudah.Guru pun perlu fikir dan bercakap tentang gaji kerana guru juga seperti orang lain, perlu makan-minum, isi minyak kereta, bayar rumah dan sebagainya, tidak ada yang diberi diskaun atau percuma kepada guru. Semuanya perlu dibayar ....sama macam orang lain.

      Delete
  13. Slip gaji cikgu ni akan kelaur berapa hari sebelum gaji masuk? Sepatutnya 1 minggu sebelum ye tak? Adakah slip gaji bulan disember 2012 ni da keluar ker belum ?

    ReplyDelete