03 June 2011

Tutorial : Cara Share Iklan ChurpChurp Di Facebook dan Twitter

Atas permintaan seorang blogger, dia minta saya buat tutorial bagaimana cara nak share iklan churpchurp di facebook dan twitter. Anda boleh baca komen beliau dalam entri Tutorial : Cara Letak Kempen ChurpChurp (Gambar) Dalam Blog.


Bagi anda yang belum tahu bagaimana caranya, bolehlah baca tutorial bergambar saya ni. Bagi yang belum mendaftar churpchurp, boleh click sini.

1. Anda perlu login ChurpChurp terlebih dahulu. Kemudian click pada Dashboard ChurpChurp anda. Cuba lihat jika ada iklan yang anda boleh kongsikan dengan kawan-kawan. Jika ada, click perkataan Share this seperti gambar di bawah.


Beginilah rupa iklan yang perlu anda kongsi. 

2. Kemudian, anda perlu click pula perkataan Start sharing this. 

  
3. Anda diberi 6 cara bagaimana nak kongsikan iklan tersebut. Bolehlah pilih mana-mana cara yang anda suka :)



Teruskan membaca entri ini untuk mengetahui bagaimana cara nak share iklan ChurpChurp di Facebook dan Twitter.


Cara Nak Share Iklan ChurpChurp Di Facebook

1. Click pada cara nombor 1 (facebook). Sekiranya anda belum login facebook, pop-up window akan keluar seperti gambar ni.


2. Setelah login, akan keluar pop-up window seperti gambar di bawah. Anda boleh taip apa saja di bahagian ruangan status dan kemudian click perkataan share link.  


3. Siap! Cuba lihat wall facebook anda. Iklan tersebut secara automatik akan ada di wall anda.


Cara Nak Share Iklan ChurpChurp Di Twitter

1. Click pada cara nombor 3 (twitter). Sama seperti facebook juga, sekiranya anda belum login twitter, pop-up window akan keluar seperti dalam gambar di bawah.

 

2.  Sama seperti cara share iklan churpchurp di facebook, setelah login akan keluar pop-up window seperti gambar di bawah dan kemudian anda kena click perkataan Tweet.


* Status tweet tu anda boleh ubah dengan ayat anda sendiri dan tinggalkan saja link yang ada (seperti gambar di atas). Bagaimana cara nak ubah status? Boleh terus taip di twitter atau dashboard churpchurp :

 

3. Siap! Iklan tersebut akan keluar di status twitter anda.

* Sebarang pertanyaan, bolehlah tinggalkan di ruangan komen entri ini. Selamat mencuba!

17 comments:

  1. wah, menarik entry tutorial kamu nie....

    boleh x kamu kongsikan di ohpakar.com

    jika sudi, boleh hubungi bro di blog bro :)

    ReplyDelete
  2. terima kasih tuan blog. saya amat menghargainya

    ReplyDelete
  3. Bro Framestone : boleh aje. nanti saya singgah ke blog anda ye..

    slimdiet2 : sama-sama. gembira dapat membantu orang lain :)

    ReplyDelete
  4. Selepas share dalam FB. member yang klick tu akan menghasilkan duit dalam akaun churp kita@sebaliknya..tq

    ReplyDelete
  5. MieJoran : ye..mereka kena click link tersebut & setiap click akan dikira utk masuk ke dalam akaun churp2 kita berdasarkan berapa RM perclick :)

    ReplyDelete
  6. Wa.. Thanks. satu info yang menarik dikongsikan bersama disini . . siap dengan image sekali . . selepas ini tiada lagi orang akan terkial-kial nak pasang iklan ChurpChurp di Twitter & FB. Syabas Tuan.

    ReplyDelete
  7. dah jadi...sukernyer... tima kasih tuan blog..

    http://malisamahmud.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Lisa : sama-sama. nanti saya datang jenguk ye

    ReplyDelete
  9. Dear Laili,
    saya punyer churp2 tu mcm xboleh nak share iklan..and step yang untuk click pilihan tempat utk iklan ( FB/Twitter/blog) tu xde pon..mcm ade something wrong dengan saya churp2..please help me... ini email sy ulik_dance08@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. Mari!!!!!!!!kita join vemma.com. bisnes no 1 asia hanya 4 cara untuk dapat 13k sebulan.daftar percuma di http://www.rahsiakejayaan.com/noorazwana.h

    ReplyDelete
  11. saya ada akaun churpchurp tu..tapi takda duit masuk pun bila saya suruh kawan klik iklan yang saya ambil kongsi dari churpchurp tu...ke meter duit tu tak automatik..atau cara saya tak kena...ni alamat email saya ... rahmat2172@yahoo.com
    saya mahu cara yang berkesan..atau awak tolong SETING saya punya akaun tu bleh tak..berapa email awak..

    ReplyDelete
  12. saya nak awak tolong buat untuk saya..untuk dia punya SETING je..nanti saya bagi saya..
    ni alamat churpchurp saya...rahmat2172@yahoo.com password 680312115205a..bleh tak tolong untuk saya

    ReplyDelete
  13. saya ada akaun churpchurp tu..tapi takda duit masuk pun bila saya suruh kawan klik iklan yang saya ambil kongsi dari churpchurp tu...ke meter duit tu tak automatik..atau cara saya tak kena...ni alamat email saya ... rahmat2172@yahoo.com
    saya mahu cara yang berkesan..atau awak tolong SETING saya punya akaun tu bleh tak..berapa email awak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya Allah nanti saya cuba ye..
      e-mail saya - ciklaili@yahoo.com

      Delete
  14. Saya pun ada masalah yg sama...bntuan mu amat dihargai...terimakasih...

    ReplyDelete
  15. Saya pun ada masalah yg sama dgn ahmadrahim...klu boleh tolong lah seting kan saya punya sekli...e-mail saya-nurayuza_87@yahoo.com..bantuan mu amat dihargai...

    ReplyDelete
  16. Salam cik laili camner lak dgn earn more tu...perlu sharing or not?

    ReplyDelete