13 February 2011

,

Tutorial : Cara Letak Kempen ChurpChurp (Gambar) Dalam Blog

Hari ni saya berbesar hati untuk berkongsi  ilmu tentang bagaimana cara nak letakkan kempen ChurpChurp di dalam blog anda seperti contoh di bawah :


* Jika anda belum mendaftar, sila click saya nak jadi Churper juga!


Tutorial : Cara Letak  Kempen ChurpChurp (Gambar) Dalam Blog

1. Click Design > Add a Gadget > Add HTML/JavaScript


2. Copy & paste script berikut :

Jangan lupa tukar link kempen kepada kempen anda dan image location setiap kempen yang hendak anda paparkan.

(tukar kepada link kempen anda)


Cara copy link kempen dari laman web ChurpChurp : click pada link seperti gambar di bawah.



* image location : http://www.churpchurp.com/buzz/img/441/1061.jpg
(tukar kepada image location kempen ChurpChurp)

Cara copy Image Location : letak cursor pada gambar, tekan right-click dan click pada Copy Image Location.

Ubah width dan height mengikut kesesuaian gambar (saya gunakan "70")

3. Ulangi langkah yang sama untuk kempen-kempen lain. Akhir sekali click SAVE.

4. Drag Gadget ke bahagian yang anda suka. Siap!

29 comments:

  1. Nice tutor , btw dah lama terfikir nak buat macam idea cik laili . Tapi bz dengan study . tak sempat . bgn pagi hari nie tngk cik laili dah buat . nice one ! Amir pun buat macam cik laili jugak ;)

    ReplyDelete
  2. @ajan cuba ikut langkah satu persatu. sebelum tu kena daftar ChurpChurp dulu.

    @Amir sila buat juga.

    @ken welcome :)

    ReplyDelete
  3. laili, ha hany pun tgk ramai yg baut cmni...nak try jugak laaa ;)

    ReplyDelete
  4. @hany nampak menarik sikit bila letak gambar kempen tu.

    ReplyDelete
  5. hi..tq ngan tips ni...kay da buat da...n berjaya!!!!

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah, dah dapat buat pon guna tutorial ini. Terima kasih ya. :)


    psstt : Kata ustaz, tak baik buruk sangka kan? ^^

    ReplyDelete
  7. kak, time kasih tutorial ni..
    saya dah try dan menjadi..hehehe..
    mekasih kak yer..

    ReplyDelete
  8. @asleenda rasa gembira sebab dapat membantu :)

    ReplyDelete
  9. Tutorial terbaik punye...thanks laili

    ReplyDelete
  10. terima kasih...mmg sgt berguna...da lama cari benda ni..baru jumpa....

    ReplyDelete
  11. sangat menarik n tertarik...tq...

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah saya berjaya buat. thanks

    nak tanya sikit bleh tak? camna nak share kempen churpchurp kat twitter n fb?takda jumpa turial la

    ReplyDelete
  13. bila habis tempoh kempen, dia akan hilang automatik atau kene kuarkan secara manual?

    ReplyDelete
  14. slimdiet2 : dalam dashboard churp2 akan hilang secara automatik tapi untuk iklan yg diletakkan di blog, anda kena buang secara manual.

    insya Allah, nnt saya akan buat tutorial mcmmana nak share kempen di facebook & twitter..

    ReplyDelete
  15. dear,
    sy x jumpa la tempat yang nk copy link tu

    ReplyDelete
  16. Thank you ciklaili! This tutorial helps me a lot. Simple yet really easy to understand :)

    ReplyDelete
  17. boleh klik churp2 ika jgak? hehehe

    ReplyDelete
  18. valid lagi ke sekarang widget ni? kenapa blogger senyap jer dengan churp-churp ni ar?

    ReplyDelete