02 March 2011

Panduan Gred Pemarkahan UPSR, PT3 dan SPM


Di dalam entri ini saya ingin kongsikan Panduan Gred Pemarkahan bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) / Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mengikut Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) sebagai rujukan guru-guru, ibu bapa dan pelajar.

Sila rujuk entri : Semakan Keputusan Peperiksaan Pelajar Oleh Ibu Bapa Secara Online Melalui Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) 





Markah lulus - 40 ke atas
Markah lulus - 40 ke atas

 
 Gred lulus - E ke atas
Markah lulus - 40 ke atas

59 comments:

  1. bukan ke gred naik turun? is it already comfirmed by KPM? i have no idea about this, really..

    ReplyDelete
  2. apa maksud anda gred naik turun? gred ini mmg digunapakai di semua sekolah :)

    ReplyDelete
  3. Adakah grade ini akan diguna semasa menentukan grade spm nanti? >spm candidates

    ReplyDelete
  4. saya nak tahu markah percubaan saya kerana saya nak mohon masuk vokasional

    ReplyDelete
  5. anda boleh rujuk gred pemarkahan percubaan SPM 2011 tu. untuk memohon ke sekolah vokasional, sila click entri Permohonan Ke Kolej Vokasional, Sekolah Menengah Teknik Dan Sekolah Menengah Vokasional Tahun 2012

    ReplyDelete
  6. adakah gred pemarkahan percubaan spm 2011 sama dengan gred pemarkahan spm terkini dan untuk spm yang akan datang? .. peperiksaan akhir tahun tingkatan 4 saya baru-baru ini mengikut gred pemarkahan percubaan spm 2011 dalam entri ini.. adakah gred pemarkahan spm akan berubah untuk tahun depan?

    ReplyDelete
  7. untuk makluman, gred pemarkahan sekarang mengikut gred yg digunakan di dalam Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS).

    markah untuk SPM sebenar bergantung kepada pihak lembaga peperiksaan. hanya mereka yg tahu..

    ReplyDelete
  8. Adakah gred permarkahan SPM terkini iaitu 2012 akan berubah secare mengikut kelulusan keseluruhan calon SPM ?Banyak calon lulus gred akan meningkat?

    ReplyDelete
  9. Shawnlow : itu saya tidak pasti. perubahan gred pemarkahan bergantung tertakluk kepada perubahan yg dibuat oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & SAPS

    ReplyDelete
  10. saya sebenarnya tertanya-tanya yg sebetul dan setulennya..bile result pmr sebenar akan keluar??

    ReplyDelete
  11. dijangka keluar sebelum Krismas tapi tarikh sebenar akan diumumkan nanti.

    ReplyDelete
  12. adakah borang E- Rayuan perlu d hantar,jika ya..apakah alamatnya ?

    ReplyDelete
  13. bile result spm kuar???

    ReplyDelete
  14. e-rayuan utk apa?

    keputusan SPM 2011 dijangka keluar awal bulan Mac 2012. apa2 perkembangan nnt saya akan update dlm blog :)

    ReplyDelete
  15. gred ni tiada piawaian kerana graf sentiasa naik turun...boleh set berapa ramai nak bagi A, B dsbnya

    ReplyDelete
  16. Salam, cuma utk memberi penjelasan ttg gred markah yg dibincangkan.. Setahu saya, markah piawaian SAPS adalah panduan pemarkahan terkini yg diterimapakai oleh semua skolah di bawah KPM.. utk peperiksaan besar spt PMR, SPM, STPM atau MUET.. semuanya bergantung sepenuhnya kpd keputusan Lembaga Peperiksaan atau Majlis Peperiksaan Malaysia..walaupun begitu, ianya tidak lari jauh dari markah yg tlh digunakan di sekolah.. apa yg membezakan adalah cara guru memberi markah kerana bukan semua guru di sekolah adalah pemeriksa kertas peperiksaan sebenar..Betulkan saya sekiranya saya salah..maaf jika tersalah maklumat.. Hanya mahu bkongsi.. TQ

    ReplyDelete
  17. Salam ,

    Saya pernah dengar markah 60-100 ,
    adalah A bagi PMR sebenar nanti kerana peperiksaan ini melibatkan seluruh Malaysia ..
    Betul ke x ni ?

    ReplyDelete
  18. adakah gred E masih dikira lulus pada masa kini ? sy confius la

    ReplyDelete
  19. bila keputusan UPSR nak keluar ??

    ReplyDelete
  20. setahu sy gred sebenar spm 2012 belum ditentukan dn kalau dah ditentukan pun depend on purata pelajar. dorg akn key in markah dlm computer kemudian akan keluar graph utk menunjukkan purata markah bg setiap subjek. itu akn menentukan gred utk spm nanti. wallahu'alam.

    ReplyDelete
  21. Assalam CikLaili.

    Benarkah bagi exam PMR markah 80 - 100 mendapat GREDE A dgn status CEMERLANG?

    Ini adalah kerana terdapat juga murid-murid yang mendapat Gred A tetapi tidak dicatat di dalam slipnya status CEMERLANG. Cik Laili tahu ke kenapa perkara begini terjadi?

    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya setuju markah 75 ke atas barulah score A

      Delete
    2. untuk upsr 2013 pemahaman turun grade ke

      Delete
  22. macam mana nak semak kertas pmr 2012 ni betul2?

    ReplyDelete
  23. Kenapa ada murid dpt A dlm geografi tp mrkah cuma 77% tahun lalu?

    ReplyDelete
  24. bleh tak sya tau bila keluar keputusan pmr taun 2012...?

    ReplyDelete
  25. Excuse me....ada tahu tak tarikh result pmr keluar??

    ReplyDelete
  26. reply to Addelynn, my friends who score 80% for his History subject (PMR 2011) didn't score A. while Geography subject, he score >80% and he score for it, for other subject, such as Science and Math, if I'm not mistaken, my teachers says that for those who score >70% will get A.. I'm sorry if my info about this false at all.

    ReplyDelete
  27. bila result pmr 2012 akan keluar??
    19 ataw 26??

    ReplyDelete
  28. bila result pmr 2012 keluar ? ada yg kata 19 . confius la .

    ReplyDelete
  29. Result pmr mungkin 19 tapi tak tahulah betul ke tak. LPM kan banyak kejutan untuk kita semua. Janganlah risau sangat berapakah markah untuk dapat A. Ianya bergantung kepada LPM juga. Tak boleh nak tahu bagaimana murid PMR jawab dalam exam tu. ...

    ReplyDelete
  30. Salam.. baru sbntr tadi ada senior sya post kat fb tntg gred PMR utk thun nie 2012.. bm67A, bi67A, mt72A, sc70A, geo n sej75A, khb75A, pi70A n B.Arab 85A..

    ReplyDelete
  31. Pmr 2012 bm n bi 67A, ba 85A, mt 72A, sc 70A, geo n sej 75A,pi 70A n khb 75A.. tq.

    ReplyDelete
  32. @ Tanpa nama
    Mana dapat tahu gred a pmr?? Harap betul..

    ReplyDelete
  33. Dengar cite 19 haribulan arap ianya betullah.....betol ke gred nurun for this year?kalo betol bersyukur byk.....saya juga mendakan agar calon pmr 2012 akan mendapat keputusan yang diidamkan tolong doakan saya juga ye.....:-)

    ReplyDelete
  34. ble result kluar sbenarnya?? please don't confuse us..n then i wan ask bout d gred..is it true??

    ReplyDelete
  35. Sudah tetapkan...19 December

    ReplyDelete
  36. Betul ke result kluar 19 december ? . sbb ibu sy call sek n pihak sekolah ckp dorang xtau ap2 pn .

    ReplyDelete
  37. dalam Buletin Utama malam ini telah diumumkan tarikh keputusan PMR 2012 pada 19/12/2012.

    http://www.ciklaili.com/2012/12/keputusan-pmr-2012.html

    ReplyDelete
  38. Alhamdulilah...tak payah nak risau lagi memikirkan bila result keluar......terima kasih banyak banyak diucapkan kepada admin bcoz harini saya tak tengok berita kalo tak mungkin saya tak dapat maklumat ni.....esok nak gi beli news paperlah... :-)semoga semua mendapat yang terbaik...! GOOD LUCK TO ALL PMR CANDIDATES IN MALAYSIA!!!!!!

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum, betul ke BM 67 dah A ? Alhamdulilah

    ReplyDelete
  40. Btol ke bm 67 dah A?sy btol2 perlukan jwapn skarang.

    ReplyDelete
  41. Harap2 khabar yang saya dengar gred for this year menurun betullah.... :-)amiin....

    ReplyDelete
  42. Ya Allah , betol sej 75 baru A ? Saye lemah sej . Aritu saye check kertas sej saye , saye sapat 51% je . Kalau 51% gred ape ? B ke C ? Or D ? Harap ade orang yang baik reply mesej saye ni . Tolonglah . Saye merayu ╯︿╰

    ReplyDelete
  43. Please tell me the decreased grade news is true :(

    ReplyDelete
  44. assalamualiakum..betul ke gred turun utk pmr 2012 kali ni?

    ReplyDelete
  45. Sy plik npe sy dlm subjek geografi dpt 77 xdpt a pdahl mrkh geo 75 dh dpt a?perlu x sy cek kmbali mrkah sy.

    ReplyDelete
  46. Result PMR 2012 anak saya dapat 3A, 4B (cemerlang) and 1B....apa perbezaan `B cemerlang' dan `B' sahaja? Najwa

    ReplyDelete
  47. Kalau addmath spm d boleh masuk u tak??

    ReplyDelete
  48. Kalau A cemerlang pmr adalah untuk kerja luar seperti folio dsb

    ReplyDelete
  49. Bley x klw cikgu kongsikan doa-doa mustajab utk ank-ank msuk peperiksaan agar terang hati dan tenang menghadapinya.stk

    ReplyDelete
    Replies
    1. baca quran hari2.mintak terangkan hati agar ilmu mudah masuk. InshaAllah..diiringi dengan usaha

      Delete
  50. Bila result spm 2013??.he

    ReplyDelete
  51. kenapa bila kita nak buka sistem analisis untuk semakan ibubapa dia tak ada.dia tulis this is not found

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makluman ini yang terpapar di laman web SAPS buat masa ini :

      Dimaklumkan SAPS ditutup buat sementara waktu sehingga dimaklumkan.

      Delete