Amalan Yang Digalakkan Pada Bulan Syaaban

Pejam celik, pejam celik...kita sudah pun melangkah masuk ke bulan Syaaban. Hari ni saya ingin kongsikan dengan anda semua tentang amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban.

Bulan Syaaban merupakan bulan kedua selepas Rejab yang penuh dengan keberkatan. Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.  

Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah :  

1. Memperbanyakkan puasa sunat

Rasulullah SAW lebih gemar untuk berpuasa sunat dalam bulan Syaaban berbanding dengan bulan-bulan yang lain. Justeru itu adalah patut bagi kita selaku umat Baginda mencontohinya dalam memperbanyakkan puasa sunat bagi menyemarak dan mengagungkan bulan Syaaban ini.

Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: 

"Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid." 

2. Memperbanyak doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah S.A.W.  

Sabda Rasulullah SAW. : "Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)

3. Bertaubat 

Melakukan solat sunat taubat.

4. Meraikan malam 15 Syaaban atau lebih dikenali sebagai malam Nisfu Syaaban.

Sunat ia dihidupkan dengan membaca zikir dan Al Quran kerana malam tersebut adalah malam yang amat mustajab dan penuh rahmat.

Post a Comment

3 Comments

  1. thanks share info yg baik ni..

    ReplyDelete
  2. Salam.. Kak, Nur linkkan entri akak ni dalam blog. Boleh kan? Terima kasih kak.. :)

    ReplyDelete