Cara Melakukan Solat Sunat Gerhana Bulan


Pengalaman saya sendiri pada tahun 2004, saya pernah melakukan solat sunat gerhana bulan yang berlaku pada bulan Ramadan. Memang rasa teruja juga waktu itu kerana berpeluang  menunaikan solat  sunat gerhana bulan secara berjemaah sebelum menunaikan solat terawih. Bagi mereka yang ingin tahu tentang solat ini, saya ingin kongsikan maklumat tentang cara menunaikan solat sunat gerhana bulan yang saya perolehi dari laman web ini :


Solat Sunat Gerhana Bulan

Solat Gerhana Bulan : iaitu solat sunat yang dilakukan apabila berlakunya gerhana bulan. Sama ada ianya gerhana sedikit, separuh atau gerhana penun, untuk beberapa saat atau beberapa ketika yang lama.

Waktu melakukan solat gerhana bulan ialah apabila berlakunya gerhana itu sehingga hilang sepenuhnya. Atau sehingga bulan nampak sempurna kembali. Gerhana bulan terjadi apabila Bumi menghalang bulan daripada mendapatkan cahaya pantulannya daripada matahari, samada secara penuh atau sdikit. 

Gambaran di bawah menunjukkan gerhana bulan penuh kerana bumi menghalang sepenuhnya cahara matahari daripada terpancar kepermukaan bulan.Cara melakukannya

Cara pertama : solat dua rakaat sebagaimana solat-solat sunat biasa, boleh dilakukan secara perseorangan atau secara berjamaah. Yang afdhalnya dilakukan secara berjamaah.

Cara Kedua : Solat dua rakaat dengan empat kali rukuk, empat kali sujud, iaitu pada rakaat pertama, selepas membaca al-fatihah, rukuk dan iktidal kemudian disambung dengan membaca al-Fatihah sekali lagi, kemudian rukuk kali kedua dan iktidal lalu disambung dengan dua sujud untuk menyempurnakan rakaat pertama. Begitu halnya apabila melakukan rakaat kedua sehingga salam.

Dengan demikian, solat gerhana bulan itu semuanya ada 4 rukuk, 4 al-Fatihah, 4 sujud dan satu salam.

Bacaan al-Fatihah dan surah pada solat gerhana bulan dinyaringkan. Hal ini berbeza dengan solat gerhana matahari yang hanya disunatkan memperlahankan bacaan surahnya dan disunatkan membaca surah-surah yang panjang.

Niat Solat Gerhana Bulan


Post a Comment

0 Comments