25 February 2014

Senarai Mata Pelajaran SPM dan SPM(U)

Mulai tahun 2014, terdapat penambahan satu mata pelajaran bagi Sijil Pelajaran Malaysia (Ulangan) iaitu Sejarah. Mata pelajaran Sejarah telah dijadikan sebagai subjek wajib lulus SPM mulai tahun 2013. Jadi, sekiranya calon SPM gagal dalam mata pelajaran tersebut, mereka boleh menduduki SPM (U) bagi mata pelajaran ini.

Anda boleh membaca entri Format Baru Mata Pelajaran Sejarah SPM Mulai Tahun 2013 untuk maklumat lanjut.

Terdapat 7 mata pelajaran teras bagi SPM iaitu :
1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Inggeris
3. Pendidikan Islam
4. Pendidikan Moral
5. Matematik
6. Sejarah
7. Sains

Bagi mata pelajaran elektif pula anda boleh merujuk senarai mata pelajaran berikut :

8 comments:

  1. Terima kasih perkongsian ini ciklaili. Boleh buat rujukan untuk calon SPM tahun ini.

    ReplyDelete
  2. boleh ke saya di kelas sastera tapi ambil fizik kimia bio diluar? maksud pergi tuisyen. tapi bagaimana ? saya tanya cikgu sekola mereka kata tidak dibenarkan takut pretasi merusut lah , kerajaan tak benar kan lah , apa yang harus saya lakukan ni ? saya tidak dapat masuk kelas science kerana result saya 7C 2A iaitu a di dalam math and science .??????

    ReplyDelete
    Replies
    1. First skli, maaf sbb lmbt reply...ada sbb sklh x bg ambil pure science subject sbb selalunya jadual yg dikeluarkn Lembaga Peperiksaan selalunya science bercanggah dgn subjek2 pure science (sama ada fizik, chemistry or bio). Selain itu, Lembaga Peperiksaan juga mntpkn syarat bhw sekiranya calon ambil 2 drpd 3 subjek pure science dan Applied Science, mrk kna gugurkn Science.

      Delete
  3. Klau nak ambik ulangan kimia macam mana?

    ReplyDelete
  4. spm ulangan ada 3 subjekk sahaja ke?

    ReplyDelete
  5. Salam, saya tidak kredit bahasa inggeris. Bagaimana jika saya ingin mengambil ulangan bahasa inggeris ?

    ReplyDelete