14 October 2013

Social Media Icons Untuk Blog Anda


Pada pendapat saya, tidak lengkap jika sesebuah blog itu tidak mempunyai social media icons bagi membolehlah para pembaca berhubung terus dengan pemilik blog. Di dalam entri 5 Cara Berhubung Dengan ciklaili.com saya kongsikan cara anda semua boleh berhubung terus dengan saya iaitu melalui Facebook, Twitter, Google Plus, Instagram dan Email.

Di dalam entri ini saya akan tunjukkan bagaimana cara untuk memasang Social Media Icons yang cantik dan menarik di blog anda. Sila ikuti 5 langkah mudah di bawah :

1. Download Social Media Icons dari brandigirlblog.com.
Square Social Media Icons - click sini
 

Round Social Media Icons - click sini

    2. Upload icons menggunakan imageshack.com.


    3. Dapatkan image link untuk icons pilihan anda.


    4. Customize code (anda boleh copy contoh script ini)


    Copy script > Add a Gadget > HTML/Java Script > paste script.

    Jangan lupa gantikan 4 perkara berkut :

    a. url link (https://www.facebook.com/ciklailidotcom)
    b. img alt (facebook).  Gantikan 'twitter' untuk icon twitter.
    c. image link (http://imageshack.com/a/img11/2284/f8b1.png)  
    d. title (facebook).  Gantikan 'twitter' untuk icon twitter.
     

    5. Ulangi langkah yang sama untuk menambah icon lain. Setelah selesai memasukkan semua script icons pilihan anda, click Save dan siap!

    Selamat mencuba :)

    29 comments:

    1. Replies
      1. ok kak Ain. mesti berseri2 blog akak lepas pasang social media icons ni :)

        Delete
    2. Replies
      1. saya cuba sampaikan tutorial yang paling mudah difahami :)

        Delete
    3. nice lah sis... nampak macam pro account kalau pakai :)

      ReplyDelete
      Replies
      1. icon tu semua nampak cantik & menarik, kan?

        Delete
    4. yg bulat2 tu cute sgt.. nk letak gak lah.. :)

      ReplyDelete
      Replies
      1. memang cute pun. ada juga yang suka bentuk square jadi akak letak dua2 contoh..

        Delete
    5. Terbaik, tutorial ni lah yg sgt mudah nak faham...thanks :)

      ReplyDelete
      Replies
      1. alhamdulillah...saya gunakan ayat yang paling mudah & ternyata pembaca juga mudah faham :)

        Delete
    6. nampak kemas dan tutorial mudah difahami, tq for sharing ciklaili

      ReplyDelete
    7. Ni yang best pakai blogspot boleh main coding ni. Nak buat blogspot satu la. Hehe

      ReplyDelete
    8. wow...banyak benda aku xtaw lagi ni..nasib mai blog ni..nice share ;-)

      ReplyDelete
    9. insyaallah,akan dicuba.dulu kalau pergi blog org yg ada icon ni rasa mcm terrer blogger tuh..

      ReplyDelete
    10. terbaik..ehehe..takpe..dah ada plugin,takyah dah upload and coded..hehee..klik klik je

      ReplyDelete
      Replies
      1. tutorial ni untuk pengguna blogspot seperti saya :)

        Delete
    11. Terima kasih sebab sudi share tutorial ni. Sangat mudah untuk diikuti ;)

      ReplyDelete