Semakan Syarat Kelayakan Akademik Ke IPTA Bagi Lepasan SPM dan STPM : i-MAS-C-U

Di sini saya ingin kongsikan satu sistem yang membolehlah lepasan SPM dan STPM menyemak kelayakan akademik yang ditawarkan di IPTA dan boleh digunakan sebagai panduan untuk memilih jurusan yang layak anda mohon semasa mengisi borang UPU online.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan sistem Semakan Syarat Khas Program Pengajian IPTA Bagi Lepasan SPM dan STPM | Sistem e-Mas



Cara membuat Semakan Syarat Kelayakan Akademik Ke IPTA bagi lepasan SPM dan STPM

1. Pergi ke laman web - http://www.semaksyarat.info/


Isikan maklumat pelajar seperti No. MyKad, Nama, EmailNo. Telefon dan Kategori (pilih sama ada STPM / Setaraf atau SPM / Setaraf (Kategori A SPM 2016).

2. Anda dikehendaki memasukkan maklumat mata pelajaran dan keputusan peperiksaan. Setelah semua maklumat telah lengkap, click pada butang Semak.

Contoh maklumat mata pelajaran dan keputusan SPM 2016

3. Satu paparan akan keluar dan menunjukkan kelayakan anda untuk memohon jurusan yang ditawarkan di dalam senarai IPTA. Anda boleh mencetak semakan tersebut sebagai panduan semasa mengisi borang UPU nanti.

Contoh semakan kelayakan
(click untuk melihat dengan lebih jelas)


Dikemaskini pada Mac 2017
Semakan Syarat Kelayakan Akademik Ke IPTA Bagi Lepasan SPM dan STPM : i-MAS-C-U Semakan Syarat Kelayakan Akademik Ke IPTA Bagi Lepasan SPM dan STPM : i-MAS-C-U Reviewed by cik laili on Friday, March 17, 2017 Rating: 5

37 comments:

  1. buat pelajar buatlah pilihan yang terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. kalau pilih jurusan yang bersesuaian sudah tentu boleh memperoleh keputusan yang cemerlang

      Delete
    2. Cik Laili kenapa page ini tak boleh buka sekarang? Dah cuba banyak kali cik. But website ini still shows semakan sedang dikemaskini.

      Delete
  2. Replies
    1. memang bagus sistem imascu ni. dalam masa beberapa minit dah tau jurusan apa yang layak dipohon berdasarkan keputusan SPM.

      zaman saya dulu kena belek buku panduan satu persatu sebelum pilih jurusan. syukurlah keputusan SPM agak baik & dapatlah masuk ke matriks UIA dalam jurusan undang-undang..

      Delete
  3. Semoga ianya memberi manfaat kepada semua pelajar lepasan SPM dan STPM.

    ReplyDelete
  4. salam cik laili...

    entri ini telah di review di mialiana.com

    http://www.mialiana.com/2013/03/review-5-semakan-syarat-kelayakan.html

    ReplyDelete
  5. Page Facebook UPU ckap untuk semak syarat kelayakan ke IPTA bgi sesi 2013/2014 xboleh disemak melalui imascu sebab syarat yg dikenakan bukanlah yg terkini.

    ReplyDelete
  6. utk ipta lain xde ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. jika tahun sebelum ini memang ada pilihan untuk IPTA lain. link imascu yang beroperasi sejak petang tadi (20.3.2014) reditect ke semakan kelayakan UITM.

      Delete
  7. Replies
    1. untuk makluman, link IMASCU hanya untuk semakan kelayakan ke UiTM bagi lepasan SPM sahaja. anda boleh rujuk entri di bawah bagi semakan syarat khas program pengajian IPTA bagi lepasan SPM & STPM :

      http://www.ciklaili.com/2014/03/semakan-syarat-khas-program-pengajian.html

      Delete
  8. hw about stpm??y i can't find for stpm??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila rujuk entri semakan syarat khas program pengajian IPTA bagi lepasan SPM & STPM :

      http://www.ciklaili.com/2014/03/semakan-syarat-khas-program-pengajian.html

      Delete
  9. STPM selalu dipinggirkan..
    mohon bagi link untuk semakan kelayakan bagi stpm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah update entri ini. terus click link yang disediakan di atas - Semakan Syarat Khas Program Pengajian IPTA bagi Lepasan SPM & STPM :

      http://www.ciklaili.com/2014/03/semakan-syarat-khas-program-pengajian.html

      Delete
  10. aku pun pelik asal tak ada untuk stpm -_-. kesian kita ni ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. janganlah sedih. saya dah dapatkan link untuk semakan kelayakan bagi STPM. boleh baca dalam entri ini - http://www.ciklaili.com/2014/03/semakan-syarat-khas-program-pengajian.html

      Delete
  11. utk uitm je ke?? u lain bleh semak x??

    ReplyDelete
  12. ciklalili klau syarat kelayakan yg kita pohon tuu xdapat jugak macammana ? :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. imascu ni tak ada untuk pelajar asasi kan kenapa ye

      Delete
  13. Kenapa link dah tak available ya?

    ReplyDelete
  14. tak boleh bukak pun link tu

    ReplyDelete
  15. kenapa x boleh bukak ye??tolong

    ReplyDelete
  16. Kenapa link tu tak boleh buka? Sebelum ni okay je..

    ReplyDelete
  17. salam saya sudah buat semak syarat ini, tetapi universiti pilihan utama saya iaitu UIA tidak layak dipohon, adakah jika saya mohon UIA saya akan ditolak oleh universiti tersebut? hmmm

    ReplyDelete
  18. tak boleh bkk pun link ni . ada tak link lain ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh baca maklumat lanjut dalam entri berikut :

      Semakan Syarat Khas Program Pengajian IPTA Bagi Lepasan SPM dan STPM / Setaraf | Sistem e-Mas

      http://www.ciklaili.com/2014/03/semakan-syarat-khas-program-pengajian.html

      Delete
  19. assalamualaikum.. knp ya x blh buka link nii... link utk semakan ipta nii.. ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. link tersebut dah mmg tak boleh digunakan. anda boleh rujuk entri ini :

      http://www.ciklaili.com/2014/03/semakan-syarat-khas-program-pengajian.html

      Delete
  20. Assalammualaikum ..tumpang tanya tarikh tutup untuk buat permohonan ke iMASCU ini bila ya?
    iMASCU ini bawah kerajaan @ swasta

    ReplyDelete
  21. nak tnya, untuk lepasan diploma xboleh ke??

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum ciklaili . untuk lepasan matrikulasi mmg x bole semak ke? saya tak tau kursus apa yg patut dipilih .

    ReplyDelete
  23. ribuan terima kasih atas info berguna ini. tak perasan pula saya tentang details2 sebegini. terima kasih cik laili.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.