19 March 2013

DIY : Cara Membuat Origami Berbentuk Bintang

Semalam, saya menerima hadiah coco crunch yang diisi di dalam botol dari majlis perkahwinan sepupu seorang rakan guru. Habis saja coco crunch tersebut dimakan, terfikirlah pula untuk membuat origami berbentuk bintang. Masa di sekolah dulu saya rajin juga membuat origami ini dan kemudian dimasukkan ke dalam botol.

Botol yang penuh dengan bintang tu bolehlah dijadikan sebagai hiasan atau dihadiahkan kepada sesiapa yang anda suka. Bagi yang ingin mempelajari cara membuat origami berbentuk bintang, di sini saya kongsikan cara mudah bagaimana membuatnya.


Bahan-bahan :

Botol kosong
Kertas berlainan warna (dipotong mengikut saiz yang sama)



Inilah hasil origami yang saya buat

15 comments:

  1. sebelumni pernah buat, tapi dah lupa pulak caranya...tq for the info

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba buat ikut gambar dalam entri ni. selamat mencuba ;)

      Delete
  2. alaaa suka buat time kecik2 dulu,, best ala macam wishing upon a star hehe

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. suka bila tengok bintang yang berwarna warni tu

      Delete
  4. mengambil bp lama utk memenuhkan botol itu..saya tunggu sampai penuh ye..

    ReplyDelete
  5. anak saya baru tadi belajar origami burung...interested...

    ReplyDelete
  6. Saya kurang sabar kalau buat benda-benda kecil ini. :-)

    ReplyDelete
  7. yeay dulu suke jgk buat bnde alah ni..cntik..huhuhu

    ReplyDelete
  8. comel..anak saya ader jugak buat origami macam ni kalau p art class..

    ReplyDelete