Resepi Kek Tiramisu

Anda pernah makan kek Tiramisu? Kek ini agak mudah disediakan kerana tak perlu dibakar di dalam oven dan bahan-bahan untuk membuat kek ini juga agak mudah. Di dalam entri ini, saya kongsikan resepi kek Tiramisu untuk anda cuba.

 Beginilah rupa kak Tiramisu yang sudah dipotong

Bahan-bahan :
1 biji sponge kek / biskut
250ml whipping cream  
200ml cream cheese  
1/2 cawan gula halus  
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)  
1 sudu makan serbuk nescafe  
serbuk koko (hiasan)

Cara-cara :
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas.
2. Satukan gula, cheese dan cream.
3. Pukul adunan sehingga kembang dan gebu.
4. Potong kek pada 2 bahagian.
5. Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek.
6. Sapukan adunan cream dan cheese di atas kek.
7. Susun lagi bahagian yang selebihnya. Kemudian sapukan nescafe dan baki cream cheese.
8.
Hiaskan dengan serbuk koko.
9.
Simpan di dalam peti sejuk dan sedia untuk dihidangkan.

Sila click banner di bawah untuk mendapatkan pelbagai jenis buku resepi.



Resepi Kek Tiramisu Resepi Kek Tiramisu Reviewed by cik laili on Monday, February 18, 2013 Rating: 5

32 comments:

  1. Sedapnyer.pernah rasa sekali je dulu,order kt member..TQ share resepi,nak membuatnye entah bile agaknyer..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan masa kek masih sejuk lagi sedap..

      Delete
  2. Nampak sedap....nak try la nti bila ada masa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah..senang je nak buat kek ni.

      Delete
  3. Godaan taburan serbuk koko dan salutan krim mengodakan.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. serbuk koko tu agak pahit tapi bila dimakan bersama krim rasanya agak sedap juga..

      Delete
  4. Replies
    1. memang sedap. nak buat pun senang.

      Delete
    2. okay nanti nak suruh isteri buatkanlah

      Delete
  5. Macam sedap jer kek nie tengok..nanti nak wife buatkan berdasarkan resepi di atas. Oh ya..draft entri sedang dicari..insyallah bila siap nanti akan saya emailkan pada ciklaili.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah cuba buat kek ni bersama isteri HP.
      ok..saya akan tunggu draft entri tu :)

      Delete
  6. Replies
    1. sedap dimakan bila kek dah sejuk. nyum..nyum.

      Delete
  7. wah nmpk sedap..xpernah buat lg..nanti blh ciktom cuba :)

    ReplyDelete
  8. owh sedapnya ciklaili, nampak mudah tapi bila nak membuatnya tu urat malas bersimpul pula hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang. kena tunggu mood rajin datanglah baru Aju buat ye..

      Delete
  9. mesti sedap..boleh lah order :)

    hiks

    ReplyDelete
  10. amboi sedapni ..hihi...kak laili buat mesti sedap :P

    ReplyDelete
  11. terima kasih kongsi resepi..rasa mcm tak sabar nk cuba..

    ReplyDelete
  12. nk cba gakla..

    ReplyDelete
  13. sedap gila... na buat nye ta tahu bila

    ReplyDelete
  14. nama kak dah sama macam saya ni, hehe,, akk2,,, nak tnya sikit,. kek tu memang kena amek kek span ka kak???

    ReplyDelete
  15. Resepi ni cik laili ka yng reka?

    ReplyDelete
  16. Belum pernah makan saya, sepertinya sedap tuh.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.