07 January 2013

Semakan Daftar Pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)


Adakah anda telah mendaftar sebagai pengundi? Bagi yang telah mendaftar, anda bolehlah membuat semakan melalui laman web, SMS dan juga talian telefon. Jangan lupa untuk membaca entri ini - Adakah Anda Layak Menjadi Pengundi Dalam Pilihan Raya? dan menonton video di bawah tentang penambaikan PRU-13.



Buku Panduan Tatacara Penggunaan Dakwat Kekal
 
Pengundi hendaklah membenarkan
jari telunjuk kiri dicalitkan dengan dakwat kekal sebelum kertas
undi boleh dikeluarkan kepadanya. Calitan dakwat kekal adalah
diwajibkan kepada semua pengundi semasa proses pengundian
dalam pilihan raya, kecuali Pengundi Tidak Hadir yang diberi
kelulusan untuk mengundi secara pos
 
Semakan melalui laman web

1. Click link Semakan Daftar Pemilih atau Semakan Isi Rumah di laman web SPR - http://www.spr.gov.my/


2. Masukkan No. K/P (tanpa tanda - ) dan clik SEMAK

 
Semakan daftar pemilih bagi PRU ke-13

Semakan melalui SMS


Taip SPR<jarak>SEMAK<jarak>No. K/P dan hantar ke 15888

Semakan melalui talian telefon

Sila dail 03-8885 6565 (jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang)

Bagi anda yang belum mendaftar, bolehlah mendaftar ditempat-tempat berikut :


(a) Ibu Pejabat SPR Malaysia
Tingkat Bawah, Blok C7, Kompleks C
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62690 Putrajaya
No. Telefon: 03-88856686


(b) Pejabat-Pejabat Pilihan Raya Negeri


(c) Pejabat-Pejabat Pos Berkomputer di seluruh Negara


(d) Kaunter SPR melalui Program Outreach
Tiada aktiviti ketika ini


(e) Pejabat-Pejabat Kedutaan, Suruhanjaya Tinggi & Konsulat Jeneral di Luar Negeri
Sila klik pada http://www.kln.gov.my/bm/?page=mission


(f) Senarai Penolong Pendaftar

Senarai pusat mengundi

Pihak SPR juga telah melancarkan laman web khas PRU13 pada 30 Januari 2013 yang akan memuatkan segala informasi serta proses berhubung perjalanan pilihan raya umum ke-13. Baca berita lanjut di sini.

Sila click gambar / link berikut untuk ke laman web PRU13 :



Anda juga boleh mendapatkan maklumat terkini tentang PRU13 melalui :
Terkini : Pengumuman oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Yusof pada 10 April 2013

Tarikh Penamaan Calon : 20 April 2013 (Ahad)
Tarikh Mengundi Awal : 30 April 2013 (Selasa)
Tarikh Mengundi : 5 Mei 2013 (Ahad)


* Entri ini pernah saya terbitkan pada tahun 2011. Memandangkan PRU13 akan diadakan pada tahun ini, jadi saya re-post entri yang sama berserta maklumat baru dan terkini. Moga kita sama-sama dapat manfaatnya. 
 

66 comments:

  1. gud info.. rase mcm dh pnah daftar tpi tk pasti lgi.. kene cek balek ni

    ReplyDelete
  2. SPR misti mengemaskini daftar pemilih dari masa kesemasa supaya SPR sentiasa dihurmati dan dipandang tinggi oleh rakyat Malaysia.

    ReplyDelete
  3. Cikgu mengundi di Sungai Besar. Elok buat semakan mana tahu terlupa kawasan mana hendak mengudi. :-)

    ReplyDelete
  4. agaknya bilalah Najib nak umum pilihan raya berikutnya...

    ReplyDelete
  5. tak sabar nak pergi mengundi. Cik laili ada info tak bila tarikh mengundi? kut ada spy boleh risik2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat berita dari sumber yang boleh dipercayai. PRU13 - paling awal pada bulan Mac & paling lewat pada bulan Jun nnt..

      Delete
  6. Replies
    1. memang kena semak sebelum pilihan raya diadakan..

      Delete
  7. rajinnya cik laili update dafter pemilih ni, apa pun tq sebab mudahkan saya semak kat mana mengundi tahun ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. jangan lupa tanggungjawab kita sebagai warganegara Malaysia - mengundi :)

      Delete
  8. bagaimana saya nak menukar alamat untuk mengundi

    ReplyDelete
  9. kenapa tak blh buka website spr? dh tutup ke semakan or daftar mengundi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je buka. cuba click pada link yang diberikan..

      Delete
    2. kalau tak dapat buka juga, mungkin website selang diselenggara.

      Delete
  10. errr..boleh daftar lagi tak skarang ni?

    ReplyDelete
  11. saya nak tukar alamat tempat mengundi, bagaimana caranya

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh baca dalam entri ni - http://mishafie.blogspot.com/2011/08/tukar-alamat-pusat-mengundi.html

      Delete
  12. Semakin mudh sekarang boleh terus semak online...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dunia semakin maju. maklumat boleh didapati dihujung jari :)

      Delete
  13. Terima kasih berkongsi.. memudahkan orang.. thanks..

    ReplyDelete
  14. Cara semakkan yang mudah dan senang, tak sabar ranya nak pergi mengundi

    ReplyDelete
  15. Undi anda adalah rahsia.. Jom kita mengundi

    ReplyDelete
  16. Alhamdulilah saya dah semak dah, Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom sama-sama kita pergi mengundi pada 5.5.2013 nanti

      Delete
  17. Info dan cara yang sangat membanti thanks...

    ReplyDelete
  18. Dengan ada sistem online ini memudahkan ramai orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..gunakan sistem ini dengan sebaik mungkin

      Delete
  19. Undi jangan tak undi.. tapi ingat buat pilihan yang bujak,

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenali calon pilihanraya di tempat anda sebelum pergi mengundi

      Delete
  20. Malaysian PilihanRaya semoga aman bahagia,PRU13

    ReplyDelete
  21. kalau daftar sekarang boleh mengundi may nanti tak?

    ReplyDelete
  22. Mcmna nak tukar alamat tempat mengundi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entri ini mungkin membantu - http://mishafie.blogspot.com/2011/08/tukar-alamat-pusat-mengundi.html

      Delete
  23. Cik Laili, kalau untuk luar negara, macamana nak mengundi ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh rujuk lama web SPR - http://www.pru13.gov.my/default.pengundi.00.php

      Terdapat 2 sub kategori:
      i) Pengundi tidak hadir Luar Negara ( mereka tidak perlu pohon untuk undi pos)
      ii) Warganegara Malaysia yang tinggal di Luar Negara yang telah mendaftar sebagai pengundi (mereka perlu memohon untuk mengundi secara pos)

      Delete
  24. Saya ada daftar pengundi bersama isteri pada 2011..
    Tapi bila semak balik daftar pengundi hanya nama isteri
    Saya ada..nama saya tak ada 850425-06-5629..ada yang terjadi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya cuba buat semakan menggunakan no. K/P anda. hasil semakan 'Rekod Tidak Ditemui'..

      sila hubungi pihak SPR. mungkin nama anda tercicir..

      Delete
  25. Replies
    1. tunggu 5 Mei nanti kita keluar mengundi :)

      Delete
  26. mcmana kalau nak tukar tempat mengundi,boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh rujuk entri ni - http://mishafie.blogspot.com/2011/08/tukar-alamat-pusat-mengundi.html

      Delete
  27. Macam mana klau tmpat mgundi di sabah tpi kita menetap kat kl..
    Xleh balik sbb xckup bajet

    ReplyDelete
  28. Pemimpin mesti dipilih bukan sahaja kerana mereka boleh membawa kemajuan, kekayaan dan kemakmuran hidup di dunia tetapi yang lebih penting mereka boleh membawa kita ke jalan keselamatan di Akhirat untuk lepas dari seksa Neraka. Tersilap membuat pilihan, padahnya akan kita rasa di dunia, lebih-lebih lagi di Akhirat.

    > Jadi, siapa yang hendak kita pilih?Jemput baca dan SHARE..
    http://www.ikhwantoday.net/fokus/1062/

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum mf brtanya lah ae...
    Sy dh mndaftar sbg pemilih tp knp ble sy mlakukan semak kn jwpn yg sy dpt xdew dlm rekod??
    Bleyh sesapew tlg bgtaw x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. rasanya lebih baik anda rujuk pihak SPR sendiri. jika anda telah mendaftar, biasanya maklumat memang ada dalam sistem..

      Delete
  30. salam. cik laili saya pun dah semak. nama saya tkda rekod. saya juga dh daftar tahun lepas bulan 5. Bila check tkda. mcm mna ni..tk sabar mngundi. tolonggggg.....hehe.

    ReplyDelete
  31. salam..kalau pakai inai,spr bagi x kita mengundi?masalahnya sy dh terpakai inai dan xmungkin inai ni akan hilang dlm msa tdekat ni=(

    ReplyDelete
  32. rekod saya tidak ditemui dalam semakan daftar pemilih???
    saya mendaftar di Pejabat Pos Kangar pada 27/02/2013
    No.Siri:G0006615629
    Mengapa?????????????????????

    ReplyDelete
  33. a friend who did not register found her name in the system and automatically registered. How is that even possible????

    PLEASE ADVISE

    ReplyDelete
  34. Salam Ukhwah! Salam penuh semangat
    Dalam sibuk2 duk melepak di markas, menampal poster dan berhujah di warong kopi. Sedar tak sedar, baki hari berkempen tinggal beberapa hari aje lagi, dua, tiga hari lagi dah nak mengundi kita semua. Saya pilih mengundi! Hahaha.. Ragam PRU13 ni agak luar biasa, Keputusan PRU13 agak sukar untuk diramal. Memang orang kita suka sangat buat ramalan dan berteka teki benda-benda macam ni.. Siap buat research Koleksi Keputusan Pilihan Raya Umum Malaysia 1959 hingga 2008 lagi tu.. Semangat sungguh, macam-macam la Ragam PRU13 dapat kita lihat.. Yang penting, kita turun mengundi 5 Mei nanti. Lagi satu jangan la kita buat kecoh, kasi panas pulak hari mengundi nanti.. Selamat mengundi dari Hootoh Blog Demam PRU13

    ReplyDelete
  35. Selamat Mengundi bagi rakyat malaysia.. Lakukan tangung jawab anda

    ReplyDelete
  36. Tahniah buat Rakyat Malaysia kalah dan menang bukan matlamat utama..

    ReplyDelete
  37. My identity card has been registered to be vote for this GCE13, but unfortunately. it is not listed in the record.

    ReplyDelete
  38. please give the feedback as soon as possible and your co-operation for this matter is highly appreciated. alternatively, please give some of an advice for me the way how to register in the next election, GCE 13.

    ReplyDelete
  39. sorry..GCE 14..next election 2018.. My resume entirely detail in the record of my application.

    ReplyDelete