Siapa Sebenarnya Kita?

Hari ini saya ingin kongsikan sebuah kisah pendek untuk dijadikan pedoman kita semua. 
 
Sebelum memulakan seminar, Prof. Ibrahim mengeluarkan duit RM100 dari dompetnya. Kemudian wang itu ditayangkan kepada 50 orang pesertanya. “Siapa nak duit ni?”, tanya Prof Ibrahim.


Semua peserta mengangkat tangan. “Saya akan berikan duit ni kepada salah seorang daripada kamu, tapi izinkan saya membuat sesuatu dahulu.” Prof. Ibrahim meramas² duit itu hingga renyuk. Kemudian dia menunjukkan duit yang sudah renyuk itu dan bertanya : “Ada sesiapa yang nak duit ni lagi?”. Hampir semua pelajarnya mengangkat tangan. 

Prof Ibrahim mengangguk dan mencebikkan bibir. “OK, apa kata kalau saya buat macam ni?”. Duit RM100 itu dicampakkan dan ditenyeh² dengan kasutnya. Prof Ibrahim memungutnya semula lalu diletakkan di atas meja. 

Wang kertas itu bukan sahaja renyuk tetapi juga kotor. “Sekarang siapa nak duit ni?”, tanya Prof. Ibrahim. Selesai dia bertanya, lebih separuh daripada jumlah pelajarnya masih mengangkat tangan. “Haa..apa yang boleh kita kutip daripada peristiwa itu tadi?”, tanya Prof. Ibrahim. Pesertanya hanya diam, dan sesetengahnya hanya menggelengkan kepala. Mereka masih tidak dapat menangkap apa yang cuba disampaikan oleh prof Ibrahim.

Walau apa pun yang saya lakukan pada duit ni, kamu tetap mahukannya. Betul tak? Kamu tahu kenapa? Kerana nilainya tak berubah walaupun dipijak dan ditenyeh dengan kasut. RM100 tetap RM100 walaupun 10 kali dipijak,” Kata Prof. Ibrahim. Semua peserta yang mendengar kata²nya hanya tersenyum.

Prof. Ibrahim mengaitkan peristiwa itu dengan kehidupan seharian. Sering kali di dalam hidup, setiap orang akan merasai kejatuhan, hati hancur, ataupun dihina. Hinggakan suatu ketika kita akan merasa diri kita tidak berguna langsung. 

Tapi walau apa pun yang telah terjadi, ataupun yang akan terjadi, anda tidak akan hilang harga diri. Bersih atau kotor, renyuk atau licin, anda tetap berharga terutama pada mereka yang disayangi. Harga diri kita bukan datang daripada apa yang kita lakukan atau siapa yang kita kenal tapi siapa sebenarnya kita...” jelas prof Ibrahim.

Post a Comment

4 Comments

  1. Lecturer saya pernah kasi motivate mcm ne jugak kak... Akak laili sihat??

    ReplyDelete
  2. huhuhu tersentuh hati betul..betul2.. kita kne jaga harga diri

    ReplyDelete