10 December 2011

Contoh Pemindahan Gaji GURU Di Bawah SBPA

Khas buat semua penjawat awam, di sini saya kongsikan contoh pemindahan gaji di bawah Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA). Entri ini lebih kepada penerangan dan maklumat pemindahan gaji bagi GURU. Harap maklum.



[Click pada gambar-gambar di bawah untuk melihat dengan lebih jelas]

1. Anda perlu merujuk sifir gaji di bawah SSM terlebih dahulu untuk menentukan di manakah tangga gaji anda pada tahun 2011 - sama ada di T1, T2, T3 dan seterusnya.


2. Kemudian barulah melihat sifir gaji di bawah SBPA/Lampiran C. Sila click link di bawah untuk melihat :

Lampiran C SBPA : GURU Gred DGA29, DGA32, DGA38, DG41, DG44, DG48 dan DG52
(Jadual Pemindahan Gaji dan Penetapan Tarikh Pergerakan Gaji Bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (GURU)

Selain itu, anda juga boleh merujuk :

45 comments:

  1. untuk anggota tentera langsung tk tersenarai.adakh kmi ni bukan kakitangan kerajaan

    ReplyDelete
  2. ye ke takde untuk anggota tentera? cuba check laman web kementerian masing2 :)

    izzam : entri ini telah dikemaskini. cuba baca sekali lagi. ada contoh pemindahan gaji baru untuk guru. boleh digunapakai untuk perjawatan umum yg lain..

    ReplyDelete
  3. Terima Kasih pada pemimpin/kerajaan yang membela nasib rakyat. Contoh kerajaan berkebajikan yang membela nasib rakyat. yang penting sekali bersyukur pada Ilahi atas kurnianya...amin. hj hisham 41.

    ReplyDelete
  4. cara pemindahan gaji dari ssm ke sbpa tu dah betul...
    cuma jadual gaji sbpa cikgu laili ni rasanya kurang tepat...

    cuba rujuk slaid 34 di atas...ada jadual gaji dg1-1..

    gaji sbpa t4 slaid ms 34 2600
    gaji sifir gaji cik laili t4 2615...

    correct me if i'm wrong...

    ReplyDelete
  5. kbh : terima kasih atas teguran. gambar tu bukan milik saya. sumbernya dari facebook.

    * saya akan cuba dptkan sifir gaji yg sebenar..

    ReplyDelete
  6. Salam..

    Kenaikan tahunan dg1-1 tu tak tepat
    sebenarnya T1-T16 naik Rm225 T17-T20 naik RM230

    it-tech-mania.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. IT@Guru : w'salam. ok..saya akan dptkan gaji guru SBPA yg sebenar. gambar itu sumbernya dari facebook..

    ReplyDelete
  8. thanks to all for the info....

    ReplyDelete
  9. salam...nak minta pendapat...kalau gaji sekarang di ssm t10 2509.90. jadi naik satu tangga = 2600.35 di ssm. Bila tukar ke gaji sbpa, nak pilih yang mana....2600 ke 2825 sebelum gerak lagi satu tangga untuk pergerakan gaji...
    Kalau pilih 2600 means gaji ssm < 0.35 dari gaji sbpa..

    ReplyDelete
  10. kbh : moga kita sama2 dpt manfaat dari entri ini

    sam : waalaikumussalam.

    saya buat kira2 berdasarkan maklumat yg saya dapat dari facebook tu ye :

    1. Gaji 2011 SSM T10 RM2509.90
    2. Gaji 2012 SSM T11 RM2600.35
    3. Gaji SBPA terhampir DG1-1 T5 RM2825.00
    4. maka gaji baru SBPA (KGT) RM3050.00

    * kepada yg lebih arif, sila betulkan jika saya silap ;)

    ReplyDelete
  11. if im not mistaken,PM ada umum cikgu dga29 akn naik dg32 pd thn ke9.. so cmne nk kira gaji diorg?

    ReplyDelete
  12. Tentera kenaikan lagi mendadak hingga mencecah 80%...kenaikan serta gaji sekarang yang bersandarkan SRP tidak diguna lagi...kenaikan melebihi pegawai kerajaan yang lain, tetapi perkara ini tidak diwar-warkan secara serius...

    ReplyDelete
  13. cikgu laili: thanks for sharing. Saya rasa pun 3050. Cuma mcm tak percaya. Banyak sangat kenaikannya.

    ReplyDelete
  14. DG44

    P1T10- RM4335.51
    Naik satu anak tangga RM4485.79
    Bila pergi ke SBPA nak pilih RM4,485.00 ke RM4,735.00? Klu RM4485...sama dengan orang P1T9..mcm tak adil pulak kan?

    ReplyDelete
  15. untuk cikgu DGA29 akan naik DG32 pd thn ke9 : sila rujuk pada slide oleh JPN Pahang yg saya nyatakan dlm entri ini

    Daddy Cool : terima kasih kerana tolong jawabkan :)

    ReplyDelete
  16. sam : untuk lebih pasti, kena rujuk kerani di sekolah. tapi kalau ikut cara yg dinyatakan, mmg mcm itulah kira-kiranya.

    Cuba tolakkan gaji SSM T11 RM2600.35 dengan gaji SBPA terhampir DG1-1 T5 RM2825.00 = RM224.65

    KGT untuk DG1-1 = RM225/RM230

    ReplyDelete
  17. cikgu rose : rasanya sama kes macam sam juga (rujuk komen di atas). yg mana yg tidak adil? P1T9 bawah SBPA ke?

    SBPA DG1-2 T7 = RM4485.00
    SBPA DG1-2 T9 = RM4985.00

    ReplyDelete
  18. Hangat Betul isu sifir gaji SBPA ni ya. CikLaili Thanx for the credit..

    ReplyDelete
  19. IT@Guru : apa yg kena mengena dgn PA mmg akan jadi bualan hangatlah nampaknya..

    terima kasih kembali. 2 entri yg saya linkkan dari blog ciklaili.com ni :)

    ReplyDelete
  20. cikgu Rose:Kes cikhgu sama mcm kes Sam.
    Bagi kes Sam, gaji di SSM 41 T10,t11.t12 = 3050.Jika dikira adil,memang mcm x adil. tp PA mesti redha.
    bg mengurangkan x puas hati, gov kan buat sistem bracketting. So, bagi yg t12, PGT 1 jan. Bagi t11,pgt 1 april. bagi t10,pgt 1 julai....

    ReplyDelete
  21. Utk ke gred lebih tinggi (contoh DG1-2 ke DG1-4, perlu 8 thn atau 10 thn dlm DG44? Dalam slide m/s 35, dinyatakan 10 tahun perkhidmatan di DG44. Pembentangan bajet 2012, PM kata 8 tahun. Dalam pekeliling SBPA Bil 13/2011 pun sebut 8 tahun. Adakah maklumat di slide tersebut salah?

    ReplyDelete
  22. Salam. Minta penjelasan ttg bil tahun berkhidmat dlm DG44 sebelum layak dipertimbang ke DG1-4. Dalam slide m/s 35, perlu genapkan 10 thn perkhidmatan. Dalam pekeliling SBPA bil 13/2011, 8 thn sahaja. Terima kasih.

    ReplyDelete
  23. KBH : terima kasih kerana bantu beri penjelasan untuk soalan cikgu Rose. Harap cikgu berpuas hati ;)

    ReplyDelete
  24. Mcm sy gj ssm 2011 di P2T8 (2452.81)ke p2t9(2547.43)
    Pindah ke sbpa dg1-1 t4(2600) ke t5(2825) so kalo betul gaji 2012 pd t5(rm2825) alhamdulillah..

    tp bila buat pemindahan utk guru yg brada pd P1T8(2329)ke P1T9(2439
    Pindah ke sbpa dg1-1 yg terhampir ialah pd T4 (2600) sama dengan guru yg berada pd tngga gaji P2 di SSM. so mereka juga akan berada pd T5 rm2825 utk thn 2012.. pape pon Alhamdulillah syukur..

    ReplyDelete
  25. Ciklaili :

    maksud saya ramai sangat yang mencari sifir gaji SBPA Guru ni. sampai traffic blog saya yang sunyi sepi naik mendadak. thanx to you.

    ReplyDelete
  26. Tini:
    Saya tolong jawabkan berkenaan 10 tahun atau 8 tahun. Setahu saya 8 tahun. Saya pun tak pasti kenapa slide tu tulis 10. tapi mungkin typing error. time base lama (10-10) tukar jadi(8-8-6-3) . Pada
    thn ni sangat ramai guru DG41 mohon ke DG44. termasuk 8thn,9thn, 10 thn, ex-ppld dan dijangka akan mendapat lantikan ke gred baru 44 pada Januari 2012 tetapi mesti back dated,
    Namun begitu harus faham, mungkin bukan semua yang layak mohon itu akan dapat kenaikan gred DG1-2 ini.
    Dan jika dapat juga belum pasti adakah semuanya backdated Januari 2012. mungkin ada yang dilantik ke 44 baru (DG1-2) ke tarikh pergerakan gaji. segalanya masih samar dan kita hanya mampu berdoa dan berharap berita baik. Tetapi pengiraan yang pasti ialah untuk DG41 ke DG1-1 SBPA, untuk DG1-1 ke DG 1-2 masih byk lagi yang menjadi misteri.

    ReplyDelete
  27. IT@Guru : terima kasih tolong jawabkan..

    selain dari enjin carian, trafik yg datang dari blog ni akan terus ke blog anda sebab saya dah linkkan 2 entri ttg gred gaji guru tu. sama2lah kita naikkan trafik minggu ni :)

    ReplyDelete
  28. Salam, pada semua.

    Maklumat tambahan berkenaan Bracketing, saya belum pasti tapi daripada kefahaman saya
    contoh Guru P2 T11, P2 T12, dan PT 13 gaji 2012 akan sama tetapi pergerakan gaji tahunan berbeza.
    P2T11 Julai, P2T12 April dan P2T13 Januari.. Bagi yang lebih arif jika saya salah , tolong betulkan.

    ReplyDelete
  29. Bagi yang belum faham tentang Bracketing boleh lihat kesannya pada TPG di blog saya. Bracketing dibuat bertujuan supaya senior akan melebihi junior. Maksudnya gaji sama tetapi senior akan menikmati anjakan lebih awal dalam tahun yang sama. Jadual pemindahan TPG baru telah saya siapkan bagi Gred DG41 dan DG 44. DG29/32 coming soon. kalau ada yang tersilap tulis dlm jadual tu maklumkan ye..


    it-tech-mania.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. Jadi makin banyak le kerja kita nak fikirkan TPG, KGT

    ReplyDelete
  31. tidak perlu pning sbnrynye..sbpa sudah senangkan kalian dengan memberikan anak panah dalam lampiran c..klau ikut slide 31, dgn mudah anda bleh faham bwha t4 n t5 ssm akn ke t4 sbpa..t6 n t7 ssm akn ke t5 sbpa..tpg adal based on t ms ssm, rujuk braketting untuk ini..cume yg kurang jelas ialah anak panah dot dot dot 2..pdhl ini adlah slide rasmi, tp knape tidak mengikut anak panah yg sbpa buat..ni ikut taklimat yg diberi..

    ReplyDelete
  32. rujuk cni utk kefahaman..

    https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AuZPo5y530jRdHIwSXR0SWZicDlPYkpIYXVBS2JrMmc#gid=0

    ReplyDelete
  33. anda boleh terus click PENGIRAAN PEMINDAHAN GAJI DALAM SBPA GRED DG44 P1 --> DG1-2 yang diberikan oleh Tanpa Nama di atas. terima kasih atas perkongsian :)

    ReplyDelete
  34. Kenapa JPA tidak ambik perhatian dlm pekara ini, apa guna JUSA yg ada, sudah lh kenaikan mereka 5-6k, mcm tu pun xboleh nak pikir... Kalo xbole nk pikir letak sahaja jawatan spt yang terkandung dlm SBPA

    ReplyDelete
  35. TQ's .....cuma akak tak faham tentang SBPA ni,kata ada kenaikan gaji bila berubah skim dari SSM ke SBPA.
    Kes akak ni .....
    Januari 2012ni naik dr dg44 ke dg48 :
    Skim asal SSM akak dpt RM4355...
    Skim Baru SBPA akak dpt RM 4390

    Jika dibanding perbezaannya cuma RM35
    Akak tak faham semua ni, kata kenaikan paling kurang RM 270 berbanding skim baru dgn yang asal???

    ReplyDelete
  36. saya posting 2004.maknanya tahun dpn saya dah tahun ke-9.kalau ikut belanjawan hari tu,kita naik gred cuma 8 thn.tp bila saya ikut contoh pengiraan yg diberi,saya berada dit5(spba),jd adakah saya perlu tunggu lg tiga tahun layak ke dg32?

    ReplyDelete
  37. sy dg29.. p2t9.. gaji ssm rm2039.43, tpg januari.. jadi ssm 2012 rm2107.49.. bila ubah ke dg2-1 2012 tpg januari jugak, should be rm2140 or rm2285?? masa sign option tertulis hanya rm2140.....tq

    ReplyDelete
  38. salam..tarikh pergerakan gaji P1T5 ialah pd oktober 2010 - oktober 2011 iaitu RM2057.65. kemudian, tarikh pergerakan gaji P1T6 ialah pd oktober 2011 - oktober 2012 iaitu RM2148.10.. sy ingin tahu tangga gaji yg mane digunakan untuk pengiraan gaji SBPA? P1T5 atau P1T6?

    ReplyDelete
  39. ily:
    Salam,saya tolong jawabkan.
    akan ikut tangga gaji ketika Dec 2011 so DG41P1T6 akan ke DG1-1T3RM2375 TPG baru 1April.

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum..

    saya ada kemusykilan disni.. sy lecturer engineering.. dan gaji saya adalah bermula T5 dan skrg pun T5.. jadi gaji di ssm adalah 2057..

    mengikut kepada petikan fb tu.. miss rohaila disya kata saya mendapat kenaikan sehingga rm2387..

    ok.. sy rasa macam agak salah je.. sebab bila ssm tukar ke sbpa kan.. dia akan ikut gaji tahun hadapan which is T6 iaitu 2148.50.. dan T6 tu kurang dari gaji ketika T2 untuk sbpa 1-1 iaitu rm2150.. jadi gaji saya tahun hadapan saya adalah rm2150 lar kan bukan 2387 yg dikatakan sekarang nie?

    betulkan saya sekirannya saya salah.. perlukan perjelasan betul2 nie..

    ReplyDelete
  41. shah_apiz : gred gaji lecturer DG juga ke? jadual gaji tu hanya utk guru.

    cara yg dinyatakan oleh Pn. Rohaila tu betul cuma anda kena check tangga gaji bagi lecturer yg saya rasa tidak sama dgn gaji guru :)

    ReplyDelete
  42. Salam kak laili, saya nak tanya saya DGA29 kalau ikut ssm 2011tahunni saya P1T6 RM1730.91 dan januari 2012 P1T7 RM1795.95, apakah gaji baru saya yang sebenarnya nanti jika menggunakan SBPA

    ReplyDelete
  43. cikgu : saya terus rujuk Lampiran C yg ada dalam entri ini :

    Lampiran C SBPA : Guru DGA29, DGA32,DGA38, DG41, DG44, DG48, DG52 & DG54

    anda oleh download & print Lampiran C tersebut sebagai panduan :)

    SSM (2011) DGA29 P1T6 RM1730.91
    SBPA (2012) DG2-1 P1T3 RM1850 & TPG 1 Jan 2012

    beza SBPA-SMM = RM119.09

    ReplyDelete