19 June 2011

Adakah Blog Anda Bakal Digodam / Hacked?

Rasanya ramai yang dah tahu berita tentang blog yang bakal digodam/hacked. Sejauh mana kebenarannya, saya sendiri tidak pasti. Setelah membaca beberapa blog tentang isu ini, tergerak hati saya untuk check sama ada blog saya tersenarai dalam senarai blog yang bakal digodam. Tak sangka blog yang tak seberapa ini pun tersenarai juga!


Macammana nak check adakah blog anda tersenarai dalam senarai tu?

1. Click senarai blog yang bakal digodam.

2. Tekan ctrl + F dan taip url blog anda.
 
Tengok tu..ciklaili.blogspot.com pun tersenarai juga!
Anda boleh dapatkan cara untuk back-up blog anda dari blog CikguDahlia. Ada sesiapa yang senasib dengan saya? Huhu!

7 comments:

  1. Blog amir pun ada tp mcm xbtl jer.... Heran sungguh.

    ReplyDelete
  2. Abu Huzaifah : saya dah buat apa yg sepatutnya :)

    Amir : mungkin sebab selalu ping di GB ke?

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah iz punya takde,

    nak tanya, apakah yang menyebabkan blog blog tersebut boleh tersenarai.?

    ReplyDelete
  4. Izbeta : senarai ni dapat dari gengblogger. ikut nasib juga sebab blog suami tidak tersenarai dlm senarai tersebut walaupun dia memang selalu ping entri di GB..

    ReplyDelete
  5. antara blog yg dah kena hack ..

    http://aku.ymn.my/2011/06/web-kena-attack-by-anonymous.html

    ReplyDelete
  6. ymn : terima kasih atas makluman :)

    ReplyDelete