12 May 2013

Tynt Insight Bantu Masalah Copy Paste Blog Anda

Anda sudah membaca entri Klon Blog ciklaili.com? Jika sudah, apa agaknya perasaan anda jika berada di tempat saya? Marah, geram, sedih, kecewa atau buat tak tahu saja? Membaca komen dari rakan-rakan blogger, saya tertarik dengan komen dari Cikgu Hijau :

"Sabarlah ya Cik Laili....positifnya...blog cik Laili baguslah tu maknanya.."

Betullah kan, jika blog ini tidak bagus takkan ada yang sudi copy paste entri dan gambar dari blog ini. Sebenarnya saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang sebuah website yang boleh memberi faedah kepada anda khususnya bagi masalah copy paste ini iaitu Tynt.com.

Saya memang sudah lama memasang javascript tynt di blog ini dan tidak terkejut bila saya dapati banyak entri termasuk gambar-gambar yang dicopy paste dari blog ini. Jika 'mereka' yang copy paste apa-apa dari blog ini tidak memberi kredit atau backlink sekalipun, saya sebenarnya telah mendapat sedikit kelebihan dari segi trafik, backlink dan juga SEO.

Nombor yang terdapat pada gambar menunjukkan berapa kali gambar tersebut di copy.



Untuk lebih faham, anda boleh membaca entri dari blogger anastasyea : Auto Backlink, SEO dan Peningkatan Trafik Percuma ke Blog Anda!

35 comments:

  1. haah betul sebenarnya ada jugak kelebihan bila orang copy paste entry blog kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ativiti ini takkan berakhir selagi manusia pandai copy paste. Jadi tynt insight boleh memberi kelebihan kepada blog yang dicopy..

      Delete
  2. Replies
    1. Sesuatu yang bermanfaat haruslah dikongsi bersama :)

      Delete
  3. Replies
    1. Memang bagus pun. Kita boleh pantau bagaimana prestasi blog kita dari masa ke semasa..

      Delete
  4. nice entry...xpernah tahu pun pasal ni sebelum ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tau ni bolehlah pasang javascript tynt di blog anda..

      Delete
  5. Replies
    1. Bolehlah kongsi dengan rakan2 blogger yang lain..

      Delete
  6. assalamualaikum ciklaili..perkongsian yg baik...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Moga kita sama2 dapat manfaatnya. Jangan lupa kongsikan dengan rakan blogger yang lain..

      Delete
  7. Biasanya hardcore copy-paster copy dari RSS feed. Tynt takde kesan pada RSS feed, jadi pastikan feed blog diset kepada "Short", dan bukan "Full" feed.
    Kebetulan saya ada tulis mengenai cara-cara mencegah copy-paste dua minggu lepas.

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. benda yang baik patut dikongsi bersama..

      Delete
  9. saya dulu ada pasang. tapi lepas pakai templet baru ni, dah lupa macam mana cara nak pasang balik. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah pasang semula javascript tynt ni..

      Delete
  10. Owhhhh... nk godek juga la...
    Win win kalo mcm ni
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..kalau nak copy paste pun tak apa. janji kita juga dapat faedahnya dari segi trafik, backlink & SEO..

      Delete
  11. Memang dah lama guna script Tynt ni.. Boleh tahu blog2 yg copy paste content blog kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna copyscape pun boleh juga tapi hanya boleh tau blog yang copy paste saja. Rasanya setakat ini tynt insight adalah yang terbaik..

      Delete
  12. Sesuai utk wordpress tak ciklaili?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh digunakan dengan WordPress. Cuma perlu masukkan script code Tynt sahaja.

      Delete
    2. Betul tu..caranya sama je. Copy & paste javascript yang telah disediakan ke blog kita

      Delete
  13. Dulu masa blogspot, ada guna.. ni dah pindah blum lagi.. memang berkesan.. Copy paste takkan habis :)

    ReplyDelete
  14. Baru tau pasal benda ni. Boleh jugak cuba ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku juga baru tahu
      nak kena cari lebih maklumat ni

      terima kasih kepada ciklaili

      Delete
    2. moga kita sama2 dapat manfaat dari penggunaan tynt insight ni..

      Delete
  15. baru nak copy paste blog ciklaili..hehehehehehehehehe acah2 je

    ReplyDelete
  16. saya buat no copy paste punya code letak dalam tu .. haha.. lepas ni nak buang je.. ada org copy paste entri sy buat penat2 bulat2.. aduiii ...ini menimbulkan kemarahan

    ReplyDelete
  17. Baru tau pasal Tynt ni.. At least kita boleh tau kan pasal CnP ni

    ReplyDelete
  18. bagus guna tynt ni...cikgu ingat pun nak guna juga...hehe...walaupun blog cikgu mungkin tak ada penciplakkan..hehe.. :-)
    Entri Terkini Minum Air Suami Untuk Kekal Sihat

    ReplyDelete