24 July 2010

Cara Buat Blog Dengan Blogspot


Minggu lepas, sewaktu saya terfikir untuk buat blog baru  : Lensa Laili, saya ada post status di facebook bertanyakan tentang nama yang sesuai untuk blog baru saya tu. Banyak juga respon yang kawan2 berikan. 


Selain tu, ada beberapa orang kawan yang minta supaya saya ajarkan cara2 buat blog. Jadi, entry kali ni saya tujukan khas untuk anda semua yang bercadang untuk mula berblog :)

Hari ni saya akan tunjukkan cara buat blog menggunakan blogspot sahaja. Insya Allah entry yang lain saya akan ajar bagaimana buat blog menggunakan wordpress.

 Laman web wordpress

Ikuti langkah berikut untuk buat blog dengan blogspot :

1. Pergi ke laman web blogspot & kemudian click pada bahagian CREATE A BLOG


 2. Isikan maklumat yang ada dalam borang seperti di bawah ni :


3. Ikut langkah seterusnya (namakan blog & pilih template yang anda suka) dan anda boleh mulakan posting baru. Setelah siap semuanya (title, posting & label), jangan lupa click Publish Post.


* Cuba2lah click pada bahagian dalam kotak merah tu & tengok apa yang jadi.

4. Click View Post atau View Blog untuk lihat post yang telah diterbitkan tadi.



Inilah rupa posting saya tadi :)

5. Kalau anda nak edit posting tadi, click aje edit post atau click gambar spannar & srewdriver tu ye. Senang je, kan?

Anda juga boleh tonton & pilih video2 tutorial di bawah ni untuk lebih faham.



** Kalau anda dah berjaya buat blog, jangan lupa tinggalkan  komen & bagi alamat blog baru tu ye. Bolehlah saya datang melawat :)

4 comments:

  1. x boley pn wt blog .. :'(

    ReplyDelete
  2. Betul. Dah wat tp bila bg url add kt org lain, org lain x jumpa pun blog kiter

    ReplyDelete
  3. Hi,

    Thanks for the nice tutorials.
    It really helping the others.

    Best Regards,
    Itching And Burning Sensation

    ReplyDelete
  4. mantap gan, terima kasih banyak ya atas ilmunya. :)

    ReplyDelete